ANALIZĂ FINANCIAL TIMES | Mario Draghi ar putea deveni noul președinte al Consiliului European/ Alte nume vehiculate: Pedro Sanchez și premierul danez

ANALIZĂ FINANCIAL TIMES | Mario Draghi ar putea deveni noul președinte al Consiliului European/ Alte nume vehiculate: Pedro Sanchez și premierul danez
Publicat: 09/01/2024, 11:27
Actualizat: 09/01/2024, 17:33

O analiză Financial Times îl dă drept potențial candidat pentru funcția de președinte al Consiliului European pe Mario Draghi, fostul premier al Italiei în perioada 13 februarie 2021 – 22 octombrie 2022. Draghi a fost guvernator al Băcnii Italiei timp de 5 ani, dar și Președinte al Băncii Centrale Europene între 2011 și 2019.

Planul lui Charles Michel de a demisiona mai devreme din funcția de președinte al Consiliului European au declanșat negocieri în UE cu privire la cine va prelua poziția fostului premier al Belgiei.

Potrivit unei analize făcute de Financial Times, fostul premier italian Mario Draghi este considerat de unii oficiali de la Bruxelles, citați sub anonimat, drept candidatul principal pentru a îi lua locul lui Michel.

Recent, zvonurile privind un posibil înlocuitor pentru Charles Michel s-au îndreptat înspre premierul maghiar iliberal Viktor Orban, având în vedere că Ungaria preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la 1 iulie 2024. (detalii despre acest subiect – AICI)

Nu este exclus ca până la momentul alegerii unui nou președinte al Consiliului European să mai apară și alți candidați, ținând cont de alegerile electorale din 2024 din mai multe state UE. O sursă apropiată lui Draghi a spus pentru FT că oficialul italian „nu caută un rol principal în UE”.

Mario Draghi, preferat de cancelariile europene

Speculațiile cu privire la perspectivele lui Mario Draghi în funcția de președinte al Consiliului European sunt bazate pe palmaresul, experiența și notorietatea sa. Acesta este recunoscut cvasiunanim ca una dintre cele mai proeminente figuri ale UE.

De asemenea, Draghi întruchipează dorința din multe capitale europene de a stabili un succesor înainte de plecarea lui Michel, care ar urma să aibă loc la mijlocul lunii iulie, scrie FT.

Draghi este genul de figură politică căruia oamenilor le va fi foarte greu să refuze dacă există un adevărat impuls în spatele lui….Este puțin probabil să spună nu dacă este întrebat serios, a declarat pentru FT, Nathalie Tocci, director al Istituto Affari Internazionali, un think-tank cu sediul la Roma.

Urgența găsirii unui succesor al lui Michel – care urmează să candideze ca europarlamentar – a fost parțial determinată de regulile UE care i-ar permite liderului iliberal al Ungariei, Viktor Orban, să își asume postul dacă niciun candidat nu poate fi convenit până ce președintele Consiliului European se retrage.

Alte nume vehiculate: Pedro Sanchez și Mette Frederiksen

Alte nume care sunt prezentate de FT drept posibili candidați pentru postul de președinte al Consiliul European sunt: Pedro Sanchez, premierul Spaniei și Mette Frederiksen, premierul Danemarcei. Ambii premieri fac parte din familia politică europeană S&D.

Astfel, spre deosebire de cei doi premieri social-democrați, Mario Draghi nu este afiliat unei familii politice europene consacrate, ceea ce îl poate „afecta” în cursa pentru președinția Consiliului European, a spus pentru FT un diplomat al UE, citat sub anonimat.

CITIȚI ȘI:

Charles Michel DEMISIONEAZĂ de la conducerea Consiliului European

Tensiuni în SUA generate de spitalizarea secretă a lui Lloyd Austin / Casa Albă va analiza lipsa transparenței secretarului Apărării

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?