Analiză Reuters: De ce ar rămâne Marea Britanie în UE

Redactor:
Valentin Vidu
Analiză Reuters: De ce ar rămâne Marea Britanie în UE
Analiză Reuters: De ce ar rămâne Marea Britanie în UE

Reformele pe care premierul britanic încearcă să le smulgă Celor 28 nu le provoacă entuziasm compatrioților săi, însă teama de a vedea lira sterlină, piețele bursiere și poate chiar imobilizare prăbușindu-se este cea care îi determină să se gândească pe britanicii mai temerari.

Agitând această frică difuză, clasa politică și medii de afaceri britanice au reușit să păstreze unitatea Regatului Unit, amenințat în septembrie 2014 de un referendum pe tema independența Scoției.

Rob Shorthouse, directorul de campanie al taberei care susținea rămânerea în cadrul Marii Britanii, a provocat indignarea naționaliștilor atunci când a afirmat în glumă că strategia sa electorală ținea de aceste cuvinte: un „proiect al fricii”.

Însă proiectul a funcționat. În zilele dinaintea votului, îngrijorările economice au copleșit idealul politic.

În prezent, aceeași dinamică se conturează în privința referendumului pe tema rămânerii sau nu în Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât un „Brexit” ar redeschide cutia Pandorei a împărțirii regatului, în contextul în care scoțienii au promis deja că-și vor urma propriul drum.

Riscuri economice

David Cameron sporea temerile, în urmă cu o săptămână, sugerându-le compatrioților săi că o ieșire din UE s-ar traduce printr-un aflux masiv de migranți blocați la Calais de măsuri comune în domeniul migrației.

Euroscepticii au denunțat o „campanie a fricii”, iar totul arată că vor mai avea de denunțat și alte lucruri.

În ultimele zile, medii de afaceri i-au avertizat pe britanici că-i așteaptă zile sumbre în cazul în care vor decide să se descurce singuri.

Directoarea generală a companiei aeriene low cost EasyJet Carolyn McCall le spunea duminică alegătorilor că prețurile sunt mici deoarece Marea Britanie este membră UE.

„Indiferent cum privim lucrurile, UE a adus avantaje considerabile călătorilor și întreprinderilor britanice”, scria ea într-un articol publicat în Sunday Times. „O rămânere în UE va reprezenta o garanție a faptului că acestea, și noi toți, vom continua să beneficiem de ele”, sublinia ea.

Iar în caz contrar? S-ar putea ca unii britanici să-și piardă locurile de muncă, cel puțin potrivit directorului general al băncii HSBC Stuart Gulliver, care a evocat luni transferul a aproximativ 1.000 de locuri de muncă la Paris, în cazul unui „Brexit”.

Mari bănci străine care operează la Londra în virtutea „pașaportului unic” bancar, care le permite să desfășoare activități comerciale în toate celelalte state membre UE, se gândesc, de asemenea, la o repliere a activităților și angajaților către Dublin sau Frankfurt, afirmă surse din mediul bancar.

„Proiectul panicii”

Economiștii avertizează, la rândul lor, că vor veni zile sumbre pentru economia britanică, în cazul în care aceasta întoarce spatele pieței unice și celor 500 de milioane de consumatori ai acesteia, politicii comerciale externe comune și liberei circulații a bunurilor, serviciilor și persoanelor.

În ceea ce privește băncile de investiții americane Goldman Sachs și Citi, ele preconizează o depreciere de 15 până la 20% a lirei sterline în cazul unei victorii a taberei „nu”.

Euroscepticii au anticipat aceste manevre și încearcă să le dezamorseze.

Ei amintesc faptul că același tip de dezbatere a agitat cartierul financiar londonez City la începutul anilor 2000, când Marea Britanie urma să ia o hotărâre dacă să adere sau nu la zona euro. Susținătorii monedei unice avertizau atunci cu privire la un viitor sumbru pe piața financiară londneză. În schimb, aceasta a prosperat.

Chiar dacă o ieșire din UE ar constitui o cu totul altă provocare, este mai ușor pentru susținătorii „Brexit”-ului să arate cu degetul disfuncționalitățile Europei decât le este proeuropenilor să cuantifice meritele acesteia și să convingă alegătorii.

Cei mai înfocați susținători ai rămânerii Marii Britanii între Cei 28 sunt de părere că, odată cu avansarea campaniei în vederea referendumului, tentația declarațiilor alarmiste va fi tot mai mare.

„Proiectul panicii” nu este strategia oficială a lui David Cameron în vederea referendumului, însă ar putea să-i determine rezultatul, conchide Paul Taylor de la Reuters

BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasă vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Carantinarea localităţilor se va face după criterii noi! Ce se va lua în calcul, de...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Datele care pun Dacia pe gânduri: cum se descurcă Ford pe piața din România
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide