Anchetă după atacul chimic din Siria. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice s-a sesizat și verifică rapoartele

Anchetă după atacul chimic din Siria. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice s-a sesizat și verifică rapoartele
Publicat: 09/04/2018, 16:29
Actualizat: 16/04/2018, 18:04

„Centrul de Situații al OPCW a monitorizat îndeaproape incidentul și a făcut o analiză preliminară a rapoartelor privind presupusa utilizare a armelor chimice, imediat după apariția informațiilor. Misiunea de constatare a faptelor (FFM) colectează în acest moment informații suplimentare din toate sursele disponibile pentru a stabili dacă au fost folosite arme chimice. Misiunea va raporta constatările sale către statele membre ale Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a spus Uzumcu.

Misiunea din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice a fost înființată în 2014 „pentru a stabili faptele în legătură cu alegațiile privind utilizarea substanțelor chimice toxice, a clorului, în scopuri ostile în Republica Arabă Siriană”. Această structură specială intervievează martori și obține probe și dovezi fizice pentru analiză.

În 2015, Consiliul de Securitate al ONU a susținut continuarea activității Misiunii de constatare a faptelor (FFM). Constatările acestei misiuni au confirmat utilizarea substanțelor chimice toxice ca arme în Siria.

Duminică, o serie de organizații umanitare și mai mulți medici au susținut că minimum 70 de persoane din orașul sirian Douma au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizației umanitare Căștile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orașul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forțele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase