Angajați ai Aeroportului Cluj, audiați în cazul avionului Blue Air care a ieșit de pistă

Angajați ai Aeroportului Cluj, audiați în cazul avionului Blue Air care a ieșit de pistă

Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, vineri, corespodentului MEDIAFAX, că au început audierile în cazul avionului companiei Blue Air care a ieșit de pe pistă la aterizare.

„Comisia de la Ministerul Transporturilor a început audierile și să analizeze datele de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania Blue Air. Această investigație va stabili, în detaliu, responsablitățile și cauzele acestui incident. O parte din personalul operațional al aeroportului a fost audiat, au avut discuții cu cei de la Blue Air, cu cei de la ROMATSA, urmează să analizeze toate datele. Este și un dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a fost un procuror la fața locului, este o procedură standard. Aeronava implicată în incident a decolat la ora 21.00 spre București, fără probleme. Urmare a verificărilor tehnice făcute de Blue Air s-a constatat că nu a suferit avarii și nu sunt probleme”, a spus Ciceo.

Întrebat cum comentează solicitarea Blue Air de a-și cere scuze pentru afirmațiile potrivit cărora avionul nu ar fi avut combustibil suficient, Ciceo a spus că nu dorește să facă nicio declarație, întrucât este o anchetă în derulare.

„Nu doresc să comentez cu combustibilul, este anchetă în derulare, există înregistrări ale convorbirilor dintre pilot și turn, există înregistrări ale convorbirilor dintre turn și personalul aeroportului, avem înregistrări de pe camerele video, există foarte multe date. Afirmațiile aeroportului sunt bazate pe documente”, a susținut el.

În ceea ce privește licitația pentru degivrare derulată de aeroport, David Ciceo a spus că s-au depus vineri ofertele, dar aeroportul dispune de cantități suficiente de lichid de degivrare.

„Pe toată suprafața pistei s-a împrăștiat material antidegivrant, deci condițiile de decolare și aterizare au fost bune, nu a fost gheață, au decolat alte șapte avioane, joi dimineață, înainte de cursa Blue Air, și nu au avut probleme. Avem resurse suficiente, suntem pregătiți de deszăpezire, încă de anul trecut avem cantități suficiente de lichid, suntem pregătiți și s-a intervenit corespunzător pentru tratatea pistei cu lichid de degivrare. Era un strat de zăpadă de doar trei milimetri”, a afirmat Ciceo.

Compania Blue Air a cerut, joi, printr-un comunicat de presă, directorului general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, să-și ceară scuze public și să-și retragă afirmațiile potrivit cărora piloții companiei ar fi cerut să aterizeze de urgență din cauza lipsei de combustibil.

„Avionul a decolat de la Otopeni alimentat cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinație și pentru a ajunge la un aeroport de rezervă cu cel puțin rezerva minimă legală de combustibil. Cantitatea de combustibil rămasă la bordul aeronavei după aterizare la Cluj a fost de 3.000 de kilograme. Precizăm că în niciun moment în timpul zborului echipajul nu a solicitat aterizarea de urgență din lipsa de combustibil sau orice alt motiv. În aceste condiții, solicităm public ca domnul director general al Aeroportului Internațional «Avram Iancu» din Cluj, David Ciceo, să-și retragă declarațiile eronate și incriminante la adresa Blue Air și să prezinte scuze publice pentru dezinformarea deliberata a publicului și pasagerilor Blue Air”, se arăta în comunicat.

Un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane și care efectua o cursă charter de la București, a ieșit, joi dimineață, la aterizare, de pe pista Aeroportului „Avram Iancu” din Cluj, fără să existe persoane rănite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la București spre Barcelona a ieșit de pe pistă, la capătul dinspre oraș al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia să mai ia pasageri.

„În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcați în bune condiții. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică și de la aeroport va investiga cauzele incidentului”, spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza că, joi dimineață, când la Cluj ningea, condițiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare, iar piloții avionului le cunoșteau, adăugând că aceștia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

În urma incidentului, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau având întârzieri. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton și Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute.

Aeroportul a fost redeschis în jurul orei 14.00, reprezentanții acestuia declarând că prima cursă care a aterizat a fost cea de la Paris – Beauvais, care trebuia să aterizeze la ora 12.25 și care a survolat aeroportul clujean mai bine de o oră.

Compania aeriană low cost anunța că aterizarea avionului Blue Air care a ieșit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiții meteo dificile, cu ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei, dar în limitele admise pentru operare.

„Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depășind cu aproximativ 5-10 metri suprafața pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiții meteo dificile, ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport”, arăta Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri și 6 membri ai echipajului.

Unii pasageri din avion au susținut că pista nu era curățată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiții bune de aterizare.

Controlorii de trafic aerian au informat piloții avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă și are un coeficient de frânare mediu, a anunțat Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA.

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Cluj au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare.

Potrivit Biroului de informare și relații publice de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, la Parchetul Curții de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

La locul incidentului au mers un procuror și polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj pentru cercetări și dispunerea măsurilor procedurale necesare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații