Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să susțină găsirea unei soluții în criza gazelor cu Ucraina

Redactor:
Mihai Draghici
Angela Merkel îi cere lui Vladimir Putin să susțină găsirea unei soluții în criza gazelor cu Ucraina
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, i-a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să susțină găsirea unei soluții rapide în criza gazelor cu Ucraina, în contextul apropierii iernii, relatează AFP.

În cursul conversației telefonice, Merkel a insistat ca alegerile programate pe 2 noiembrie în regiunile separatiste Donețk și Lugansk să fie conforme cu legislația ucraineană.

„În privința crizei gazelor, cancelarul i-a cerut președintelui Putin să depună toate eforturile pentru găsirea rapidă a unei soluții, în contextul apropierii iernii”, anunță Guvernul german.

Aliații Ucrainei trebuie să ajute această țară să plătească restanțele la gaze Rusiei, a recomandat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel. „Este necesar un acord între Ucraina, Uniunea Europeană și Rusia pentru găsirea unei soluții care să permită stabilizarea aprovizionării cu gaze iarna aceasta”, a subliniat cancelarul german. Vladimir Putin avertizat țările europene că există „riscuri majore” privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova și Kiev. „Nu există niciun risc cauzat de oficialii ruși în cooperarea cu Europa, dar există riscuri privind tranzitul gazelor” prin Ucraina, a declarat Putin într-o conferință de presă organizată la Belgrad. „Dacă vom observa că partenerii noștri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras”, a avertizat Putin.

Rusia a sistat, din iunie, livrările de gaze către Ucraina, în contextul în care Kievul refuză să achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumulând restanțe de 5,3 miliarde de dolari. Comisia Europeană a admis că există riscul unor întreruperi de scurtă durată a gazelor în această iarnă, precizând că problemele pot fi depășite dacă statele membre UE cooperează mai strâns în domeniul energetic.

Inchide