Anunțul lui Putin după ce Tiraspolul a votat alipirea Transnistriei la Rusia

Anunțul lui Putin după ce Tiraspolul a votat alipirea Transnistriei la Rusia
Publicat: 17/04/2014, 12:34

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că nu știe prin ce canale a fost transmisă solicitarea Tiraspolului, relatează agenția Itar-Tass, în pagina electronică.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federației și președintele Vladimir Putin în vederea recunoașterii independenței regiunii transnistrene și alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisă, de asemenea, ONU și OSCE, iar o delegație de la Tiraspol era așteptată joi într-o vizită la Moscova.

La rândul său, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a declarat, într-un interviu pentru agenția France Presse, că Uniunea Europeană trebuie să recunoască Transnistria, dacă vrea stabilitate în regiune.

Premierul Iurie Leancă a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol „o sfidare directă față de integritatea teritorială a Republicii Moldova” și a cerut Rusiei să vină „cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, președintele Sovietul Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut ca Moscova să examineze posibilitatea alipirii și a regiunii transnistrene.

Inițiativa a fost respinsă categoric de autoritățile de la Chișinău, iar Moscova a dat asigurări că nu are în vedere recunoașterea regiunii separatiste, unde deține un contingent militar.

În contextul crizei din Ucraina, autoritățile separatiste de la Tiraspol au făcut de mai multe ori referire la referendumul care a avut loc în regiune la 17 septembrie 2006, când peste 97 la sută dintre locuitori s-au pronunțat în favoarea independenței și alipirii la Rusia.

Rezultatele referendmului nu au fost recunoscute de comunitatea internațională.

Luminita Bogdan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase