APPLE VS SAMSUNG. Disputele vor fi soluționate în instanță, după eșuarea negocierilor

APPLE VS SAMSUNG. Disputele vor fi soluționate în instanță, după eșuarea negocierilor
Publicat: 31/05/2012, 10:07
Actualizat: 31/05/2012, 10:07

Disputele dintre Apple și Samsung vor fi soluționate de International Trade Commission, din Washington, și de un juriu convocat de tribunalul federal din San Jose, California, după ce directorii generali ai celor două companii nu au reușit să ajungă la un compromis într-o ultimă rundă de negocier

Comisia de la Washington, care dispune de prerogativa de a interzice importul și comercializarea unui produs în SUA, începe în această săptămână să judece două procese care se suprapun, în care cei mai mari producători de smartphone-uri din lume se acuză reciproc de încălcarea brevetelor de invenție și drepturilor de proprietate intelectuală, transmite Bloomberg.

Procesul din San Jose va ajunge în iulie în faza judecării de către jurați, după ce directorul general al Appe, Tim Cook, și omologul său de la Samsung Electronics, Choi Gee Sung, nu au reușit, săptămâna trecută, să ajungă la o înțelegere într-o ultimă rundă de negocieri impusă de instanța federală.

De altfel, cele două companii încearcă de doi ani să-și rezolve disputele la masa negocierilor, însă fără succes, deoarece niciuna dintre părți nu pare dispusă să dea înapoi.

Apple a intentat primu proces împotriva Samsung în 2010, când a acuzat compania sud-coreeană că ar copia anumite caracteristici ale iPhone. Samsung a introdus rapid o acțiune similară împotriva grupului american, iar cei doi giganți se judecă în prezent în aproximativ 30 de procese în zece țări, pe patru continente.

Deznodământul proceselor de la Washington și San Jose ar trebui să stabilească un procedent și să ofere în același timp un avantaj uneia dintre companii, care să poată fi valorificat într-o înțelegere pentru a pune capăt divergențelor dintre cei doi producători de electronice.

Samsung este principalul rival al Apple în încercările companiei americane de a opri creșterea în popularitate a smartphone-urilor și tabletelor echipate cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google. Cumulat, Samsung și Apple au o cotă de piață de 49% pe piața smartphone-urilor, potrivit vânzărilor din primul trimestru, și domină autoritar segmentul premium. Samsung a reușit în primele trei luni din acest an să treacă în fața Apple, devenind cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, potrivit firmei de cercetare Gartner.

Primul proces de la International Trade Commission (ITC) va începe joi și ar trebui să se încheie la 6 iunie. Apple acuză Samsung că a copiat șase brevete, care vizează inveții legate de ecranul tactil, detectarea conectării căștilor audio și aspectul și forma iPhone.

Apple a cerut blocarea importurilor tabletei Samsung Galaxy Tab și a mai multor smartphone-uri, inclusiv gama Nexus dezvoltată în strânsă cooperare cu Google.

La 4 iunie, o altă instanță din cadrul instituției de la Washington începe să judece procesul intentat de Samsung împotriva Apple. Compania sud-coreeană susține că Apple a încălcat cinci brevete, care vizează caracteristici precum vizualizarea de documente pe un ecran tactil și transmisia de date la mare viteză. Acțiunea intentată de Samsung țintește iPad, iPod Touch și mai multe variante ale iPhone, inclusiv 4S.

„Se pare că niciuna dintre părți nu a putut identifica un compromis, deși Tim Cook susține că nu îi plac litigiile”, comentează un analist al IDC.

Cook a declarat, în aprilie, că ar prefera să ajungă la o înțelegere, cât timp Apple nu va ieși în dezavantaj.

Contactat de Bloomberg, purtătorul de cuvânt al Apple, Kristin Huguet, a reiterat poziția companiei privind procesele, că Samsung se face vinovat de „copiere ostentativă”.

Purtătorul de cuvânt al Samsung, Adam Yates, a afirmat că grupul sud-coreean nu are nimic de comentat înainte de începerea judecării proceselor.

Samsung a vândut 42,2 milioane de smartphone-uri în primul trimestru, în timp ce Apple a livrat 35,1 milioane de iPhone-uri, potrivit datelor IDC.

Profitul net al Samsung a crescut cu 81% în primul trimestru, la 4,5 miliarde de dolari. Apple a înregistrat totodată un câștig net de 11,6 miliarde dolari, în creștere cu 94%.

Apple este cel mai mare client al Samsung, care produce și componente electronice, precum chip-uri și ecrane. Apple a asigurat în primul trimestru 7,64% din veniturile Samsung Electronics, potrivit dastelor Bloomberg.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Iarna se întoarce la munte, cu...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Cutremur pentru Cioacă! Mama ELODIEI a recunoscut: A procedat bine
MARȚI Exclusiv: Lidia Buble de nerecunoscut. Cum s-a afișat artista pe Dorobanți.
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Președintele Franței a spus că „există un plan B și C” pentru Jocurile Olimpice