• Publicat:
Internațional

Apropiații lui Abdeslam cred că teroristul s-a dat prins

Apropiații lui Abdeslam cred că teroristul s-a dat prins
Apropiații lui Abdeslam cred că teroristul s-a dat prins

Locuitorii comunei sunt convinși că acest francez, în vârstă de 26 de ani, care a crescut la Molenbeek, s-a lăsat „ridicat”, a declarat viceprimarul comunei, însărcinat cu Tineretul, Coeziunea Socială și Dialogul Intercultural. Sarah Turine este islamolog, relatează AFP online.

„Am fost surprinsă și cred că am fost cu toții surprinși” de arestarea suspectului-cheie în atacurile de la Paris la Molenbeek, răspunde viceprimarul când este întrebat cum a reacționat față de anunțul arestării.

„În cartier se zvonea că ar fi plecat în Siria”, continuă Turine, adăugând că a avut „sentimentul, discutând cu câteva persoane care-l cunoșteau, că se afla la capul drumului, că a încercat totul”.

Dacă ar fi fost arestat cu trei zile mai înainte, la Forest, „locul arestării n-ar mai fi făcut obiectul unor discuții”, apreciază ea, adăugând că arestarea francezului în comună „realimentează ceea ce a devenit un simbol pentru Molenbeek”.

Viceprimarul deplânge în continuare o „supramediatizare” a comunei și subliniază că „încercăm să reconstruim o normalitate, iar acest lucru ne lovește din nou în plină figură”, adăugând că „în același timp este o ușurare că toate acestea încetează”.

Întrebată cum explică faptul că locuitori l-au ascuns pe Abdeslam, Turine răspunde că francezul „nu era un înger înainte de evenimente. Avea contacte, o rețea în mediul micii infracționalități, care l-a ajutat să se ascundă”.

Însă „de aici și până la a crede că tot Molenbeekul l-ar fi ascuns” este un drum lung, avertizează ea, adăugând că „pentru cei care îl cunoșteau era dificil să-și imagineze că era un terorist”.

„Ei își spun că s-a lăsat ridicat. Ei păstrează o anumită simpatie față de acel Salah pe care l-au cunoscut. Era perceput ca o persoană jovială, căreia-i plăcea distracția, un mic infractor – el și fratele său aveau o cafenea în care se făcea trafic cu stupefiante, închisă în toamnă -, dar nimic mai mult…”, afirmă viceprimarul.

„Faptul că nu a fost așa până la capăt confirmă sentimentul oamenilor care l-au cunoscut. Este bine că a fost arestat în viață, pentru ca să nu fie văzut ca un martir; acest lucru ar fi putut alimenta teoriile complotului, ar fi avut într-adevăr un impact negativ”, apreciază ea.

Întrebată cum luptă autoritățile locale împotriva radicalizării, Turine răspunde că există „mai multe axe”.

Ea evocă „o axă de prevenire a unei crize, (prin care) asistăm familiile în care se suspectează că un apropiat va pleca în Siria, încercăm să refacem o legătură afectivă cu famillile”. „Încercăm să decredibilizăm discursurile recrutorilor, organizăm dezbateri, întâlniri, facem piese de teatru”, precizează ea.

Viceprimarul dă ca exemplu o dezbatere recentă cu Mourad Benchellali, un fost deținut la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba), „considerat foarte legitim în rândul tinerilor și cu un discurs pertinent”.

Altă axă, continuă viceprimarul „este «sterilizarea solului» în care recrutori vin să-i atragă pe tinerii cei mai fragili, furioși, pe cei care se simt considerați cetățeni de zona a doua”. „Lucrăm asupra identității politice a tinerilor, pentru ca ei să simtă mai utili, mai iubiți”, afirmă Turine.

„Dacă luptăm mai bine împotriva discriminării, stigmatizării, ei vor fi mai puternici împotriva discursului urii”, conchide Sarah Turine în acest interviu cu Pauline Froissart de la AFP.

×
Inchide