Armata americană aruncă un robot în lupta contra Ebola

Armata americană aruncă un robot în lupta contra Ebola
Publicat: 24/11/2014, 13:28

Versiune mai înaltă și mai subțire a celebrului R2D2 din franciza „Războiul stelelor”, robotul Xenex este deja utilizat de trei centre medicale militare și de peste 250 de spitale americane pentru a distruge agenții patogeni.

Xenex trimite 1,5 impulsuri pe secundă într-un perimetru de trei metri. Acest robot folosește xenon, un gaz netoxic, pentru a genera raze ultraviolete care eradichează microbii mai repede și mai eficient decât o echipă umană de curățare, au subliniat medicii și experții americani.

„Robotul face parte din strategia noastră pentru a combate Ebola, dar ar putea fi folosit și în spitale pentru a lupta contra altor agenți patogeni aflați la originea infecțiilor nosocomiale”, a declarat Alton Dunham, purtător de cuvânt al bazei aeriene militare Langley din Statele Unite, care a achiziționat deja un astfel de robot în luna octombrie.

Lumina ultravioletă este folosită deja de mai multe decenii ca metodă de curățare, dar noul robot funcționează cu xenon, un gaz mai ecologic decât becurile cu vapori de mercur, care au o acțiune mai lentă și sunt toxice, afirmă Xenex Disinfection Service, care fabrică aceste aparate de ultimă generație.

Oamenii de știință au subliniat că acești roboți de curățare reprezintă un exemplu de mașini autonome care ar putea să joace un rol crucial în lupta contra epidemiei de febră hemoragică care afectează Africa de Vest.

Cu ocazia unei conferințe academice, organizată în luna noiembrie de Casa Albă, oamenii de știință și reprezentanții asociațiilor umanitare au explicat că acești roboți pot să evacueze deșeurile contaminate și să permită personalului medical să discute de la distanță cu pacienții infectați.

MUTT, un robot care transportă mărfuri pe teren accidentat, creat de compania General Dynamics Land Systems MUTT, ar putea fi folosit imediat în țările afectate, a subliniat Robin Murphy, profesor de informatică și inginerie la Texas A&M University.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale bolnavului, fapt care impune folosirea unor proceduri și echipamente de protecție specifice pentru protejarea medicilor și infirmierelor.

Epidemia de Ebola a făcut 5.459 de morți, de la începutul anului, din 15.351 de persoane infectate, potrivit celui mai recent bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat vineri. Personalul medical a plătit un greu tribut, cu 337 de morți din 588 de contaminări.

Însă centrele medicale din Liberia și cele din Sierra Leone sunt departe de a fi ideale pentru acești roboți, creați pentru medii imaculate, cu acces wifi, electricitate stabilă și neîntreruptă, baterii de schimb și podele plate.

O expediție a robotului Xenex în Africa nu este prevăzută în viitorul imediat, dar epidemia de Ebola a pus accentul pe problematica mai largă a maladiilor nosocomiale.

Câteva sute de pacienți mor în fiecare an din cauza bolilor contractate în timpul unei internări în spital, în special din cauza stafilococului auriu.

Zecile de spitale care au folosit robotul Xenex au constatat o scădere a acestor infecții nosocomiale, a precizat Melinda Hart, purtătoare de cuvânt a companiei care l-a fabricat.

Fasciculul său de raze ultraviolete poate să dezinfecteze suprafețe și unghiuri inaccesibile, la care nu ar putea să ajungă nici cei mai conștincioși agenți de întreținere umani. „Robotul este capabil să elimine riscul de eroare umană”, a adăugat aceeași sursă.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata