LIVE | Războiul Israel-Hamas: Un militar israelian care era ostatic în Fâșia Gaza a fost eliberat în cursul unei operațiuni speciale

LIVE | Războiul Israel-Hamas: Un militar israelian care era ostatic în Fâșia Gaza a fost eliberat în cursul unei operațiuni speciale
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 30/10/2023, 13:50
Actualizat: 30/10/2023, 21:20
21:18

Washingtonul continuă eforturile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor din Gaza

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat luni cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cadrul acțiunilor de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza.

Citește continuarea articolului

21:16

Netanyahu: Armata israeliană avansează etapizat în Fâșia Gaza

Armata israeliană avansează ”metodic” în Fâșia Gaza și încearcă să protejeze populația civilă, afirmă premierul Benjamin Netanyahu, respingând din nou presiunile internaționale privind un armistițiu.

”Armata israeliană a extins incursiunile terestre în Fâșia Gaza, prin operațiuni proporționate, dar foarte puternice, progresând metodic, etapă cu etapă”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Citește continuarea articolului

21:02

Directorul Mossadului s-a deplasat în Qatar

David Barnea, directorul Serviciului de spionaj Mossad, s-a deplasat zilele trecute în Qatar, în cadrul eforturilor diplomatice pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, informează cotidianul Haaretz.

Citește continuarea articolului

19:11

Israelul a eliberat un militar care era ostatic

Serviciile de securitate din Israel au anunțat eliberarea a unui militar israelian care era ostatic în Fâșia Gaza.

Militarul a fost eliberat în cursul unei operațiuni speciale în Fâșia Gaza, în noaptea de duminică spre luni.

17:09

Netanyahu condamnă difuzarea unor imagini cu ostatici israelieni

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a catalogat drept ”manipulare psihologică” o înregistrare video în care apar trei ostatice israeliene.

”Îmbrățișăm familiile, facem tot posibilul pentru a-i aduce acasă pe toți ostaticii și pe cei dispăruți”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de cotidianul The Jerusalem Post.

15:14

IDF: Cu puțin timp în urmă, teroriștii au tras focuri de armă spre un post al armatei israeliene de la granița cu Libanul. Nu au fost raportate victime

Soldații IDF răspund cu focuri de artilerie spre locul din care au fost efectuate trageri spre armata israeliană. De asemenea, IDF a lovit infrastructura militară a Hezbollah în Liban.

14:33

Bilanţul morţilor în Fâşia Gaza creşte la 8.306, inclusiv 3.457 de copii şi 2.136 de femei, anunţă Ministerul Sănătăţii al Hamas

Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă luni că 8.306 persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, relatează AFP.

Un bilanţ anterior anunţa 8.005 morţi.

Potrivit ministerului, 3.457 de copii şi 2.136 de femei au fost ucişi de la 7 octombrie, când Hamasul a comis un atac sângeros fără precedent în Israel, care a declanşat războiul.

Peste 21.000 de oameni au fost răniţi în enclava palestiniană în atacuri israeliene, potrivit aceleiai surse, conform News.ro.

14:15

Berlinul cere Israelului „să protejeze” palestinienii de ”coloniştii extremişti” şi ”să ceară socoteală oficialilor” în urma violenţelor din Cisiordania ocupată

Guvernul german cere luni Israelului „să protejeze” palestinienii de „coloniştii extremişti” şi „să ceară socoteală oficialilor” în urma violenţelor comise în Cisiordania ocupată, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Sebastian Fischer, întrebat într-o conferinţă de presă obişnuită, la Berlin, despre acest subiect, a declarat că „condamnă în mod clar aceste violenţe care au condus la moartea multor civili”.
13:58

IDF continuă să extindă operațiunile terestre în Fâșia Gaza/ A fost lovit un punct de pregătire în care se aflau peste 20 de teroriști Hamas

Armata israeliană a obișnuit mass-media să ofere în fiecare dimineață imagini video despre stadiul operațiunilor din Gaza, în condițiile în care mai multe state cer oprirea focului, ba chiar acuză IDF de faptul că omoară civili. În acest context, al preocupării IDF de a transmite că atacurile israeliene sunt efectuate cu „precizie chirurgicală”, armata a dat o noua serie de imagini video din timpul operațiunilor de la sol și din aer ale IDF din noaptea de duminică spre luni.

Potrivit IDF, în timpul confruntărilor cu teroriștii din Fâșia Gaza, armata israeliană a ucis zeci de teroriști care s-au baricadat în clădiri și tuneluri și au încercat să atace trupe ale Tzahal-ului. Într-un incident, o aeronavă ghidată de trupele terestre israeliene a lovit un punct de pregătire în interiorul unei clădiri aparținând organizației teroriste Hamas, în care se aflau peste 20 de teroriști. (detalii și imagini video – AICI)

13:50

NYT: George Soroș a finanțat proteste pro-palestiniene în SUA / 15 milioane de dolari a dat Soroș în ultimii 7 ani

New York Post scrie că miliardarul american, George Soros, a finanțat încă din anul 2016 grupurile care au organizat recentele proteste pro-palestiniene din Statele Unite.

Publicația americană a analizat registrele de donații ale Open Society Fondation și au calculat 15 milioane de dolari în ultimii 7 ani, virați de Soroș către mai multe ONG-uri.

Unul dintre beneficiari este Adalah Justice Project, cu sediul în Illinois, SUA. Acest grup a postat pe Instagram  în ziua masacrului ziua masacrului din 7 octombrie o fotografie cu un buldozer care dărâma o parte din gardul de graniță al Israelului.

(Mai multe detalii puteți citi aici…)

11:35

VIDEO | Ostatica germană Shani Louk a fost găsită moartă

Soldații IDF au găsit cadavrul tinerei de 23 de ani, de naționalitate germană, Shani Louk, în Gaza și au adus-o înapoi în Israel, anunță Bild.

Trupul lui Shani Louk a apărut într-un clip, la câteva ore după atacul din 7 octombrie.  Imaginile arată corpul unei femei ce pare inconștientă, aproape dezbrăcată, ce este purtat într-o camionetă ca un trofeu. Pe fundal, se aude „Allahu Akbar!” („Dumnezeu este mare!”), în timp ce camioneta străbate străzile din Gaza. Uite imaginile.

Familia fetei a recunoscut-o pe baza tatuajelor și a dreadlock-urilor sale distinctive. Se presupunea că Louk, care locuia în Israel, ar fi fost violată și ucisă, dar familia ei a susținut de atunci că ea este în viață, are răni grave la cap și într-un spital din Gaza.

În această dimineață, fiica mea, Shani Nicole Louk, un cetățean german, a fost răpită împreună cu un grup de turiști în sudul Israelului de Hamas palestinian. Ni s-a trimis un videoclip în care am putut-o vedea clar pe fiica noastră inconștientă în mașină, cu palestinienii și ei conducând în jurul Fâșiei Gaza, a spus Ricarda Louk într-un mesaj înregistrat, imediat după masacrul din 7 octombrie.

Mama sa, Ricarda Louk, a declarat într-un interviu, pe 12 octombrie, că „aceasta este ultima informație pe care o avem. În continuu căutăm noi informații sau pe cineva care poate confirma unde este și în ce stare”.

11:30

Atac terorist la Ierusalim. O persoană e grav rănită

Cel puțin o persoană a suferit răni grave, după ce a fost înjunghiat luni dimineață la Ierusalim. Atacul a avut loc în apropierea stației de metrou ușor Shivtei Yisrael din centrul Ierusalimului.

Teroristul a fost neutralizat la scurt timp după comiterea atacului, anunță presa din Israel.

„Am primit un raport privind un suspect care a înjunghiat un ofițer de poliție în secția de poliție Mandelbaum de pe autostrada 1 din Ierusalim”, se arată într-un comunicat al poliției. „Forțele au început o urmărire după suspect și l-au neutralizat, transmite Israel National News.

Când am ajuns la fața locului, am găsit o persoană care a suferit o rană înjunghiată în partea superioară a corpului. I-am oferit asistență medicală inițială la fața locului, iar ulterior l-am evacuat în o ambulanță a poliției către Centrul Medical Hadassah Mount Scopus, în stare gravă, au declarat paramedicii United Hatzalah, conform sursei citate.

10:59

Ambasadorul Israelului vine în Senat împreună de soția românului răpit de Hamas

Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, vine luni în Senat împreună de soția românului răpit de Hamas, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

Comisia pentru politică externă din Senatul României se va reuni luni, 30 octombrie, ora 14.00, pentru o întrevedere cu E.S. Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România, potrivit unui anunț de presă.

Potrivit unor surse parlamentare, ambasadorul Statului Israel în România vine împreună de soția românului răpit de Hamas.

09:16

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să fie judecat ca „criminal de război” la Curtea Penală Internaţională, susţine Ione Belarra, ministrul spaniol pentru Drepturil Sociale. Ministrul a îndemnat duminică Europa să acţioneze de urgenţă împotriva „genocidului planificat” în Palestina, informează aa.com.tr.

Ministrul a publicat pe contul său de X, fostul Twitter, o înregistrare video în care face comentariile respective într-un dialog cu reporterii în timpul unei manifestaţii pro-Palestina din Madrid.

„Astăzi ne aflăm aici, alături de toţi oamenii decenţi din ţara noastră, dar şi de toţi acei oameni din întreaga Europă care doresc să ceară să se pună capăt o dată pentru totdeauna acestui genocid planificat, acestei epurări etnice a poporului palestinian, care este pus în aplicare de statul Israel”, a declarat Belarra.

Liderii europeni, inclusiv cei spanioli, „nu sunt capabili să se ridice la înălţimea gravităţii circumstanţelor”, a spus ea şi a subliniat: „Nu vrem să fim complici la acest genocid planificat şi credem că Europa trebuie să acţioneze urgent. Cred că Europa va plăti scump pentru această ipocrizie”.

„Publicul este uimit să vadă cum întreaga poziţie a Uniunii Europene este subordonată intereselor Statelor Unite şi ale statului Israel”, a adăugat ministrul.

Afirmând că o astfel de poziţie se poate schimba astăzi, ministrul a cerut ţărilor europene să suspende relaţiile diplomatice cu Israelul şi să aplice sancţiuni economice exemplare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu şi a întregii conduceri politice, precum şi un embargo asupra armelor.

„Bineînţeles, (ar trebui) să-l ducem pe Netanyahu la Curtea Penală Internaţională pentru a fi judecat pentru ceea ce este, un criminal de război”, a spus ea şi a adăugat: „Insist, nu cu tăcerea noastră şi nu cu complicitatea noastră. Avem nevoie ca Uniunea Europeană să acţioneze”.

07:42

Iordania a cerut SUA să desfăşoare rachete de apărare antiaeriană Patriot

Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene, informează Reuters.

„Am cerut părţii americane să ne ajute la consolidarea sistemului nostru de apărare cu sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot”, a declarat duminică pentru televiziunea de stat generalul de brigadă Mustafa Hiyari, purtătorul de cuvânt al armatei Iordaniei.

Rachetele americane Patriot erau staţionate în regat în 2013, în urma unei revolte în Siria, unde regatul se temea că un război civil s-ar putea răspândi şi ar putea aprinde un conflict regional, conform Agerpres.

Iordania este din ce în ce mai îngrijorată că bombardarea necruţătoare a Fâşiei Gaza de către Israel după atacul Hamas din 7 octombrie s-ar putea extinde, de asemenea, într-o conflagraţie mai largă, au spus oficialii.

07:27

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale: „Împiedicarea furnizării ajutoarelor poate constitui o crimă”

„Împiedicarea accesului ajutorului umanitar” în Fâşia Gaza ar putea constitui o „crimă”, a declarat duminică, la Cairo, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah, unde se acumulează ajutorul internaţional pentru civilii palestinieni, transmite AFP.

„Împiedicarea furnizării ajutoarelor poate constitui o crimă”, a declarat duminică presei procurorul CPI. „Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente, medicamente”. „În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile” locuitorilor din Gaza, a spus Khan, citat de Agerpres.

Începând cu 9 octombrie, Israelul a impus un asediu total asupra Fâşiei Gazei, întrerupând aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente, în timp ce teritoriul se afla deja sub o blocadă israeliană.

Karim Khan a declarat că „investighează crimele care ar fi putut fi comise în Israel pe 7 octombrie”, dar şi „evenimentele aflate în desfăşurare în Gaza şi Cisiordania” ca parte a anchetei oficiale a CPI privind situaţia din Teritoriile Palestiniene, deschisă în 2021.

Lovituri israeliene în Siria după atacuri cu rachete

Armata israeliană a anunţat luni că a lovit mai multe ţinte în Siria ca răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP.

„O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară”, a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter).


Armata israeliană informase cu câteva ore mai devreme că mai multe atacuri cu rachete au căzut într-o „zonă deschisă”.

Potrivit postului public de radio israelian Kan, locurile lovite se află în regiunea Daraa din sudul Siriei şi au legături cu aliaţii Iranului, conform Agerpres.

Din 7 octombrie, data sângerosului atac al Hamas din Israel, forţele aeriene israeliene au efectuat mai multe raiduri în Siria, care au vizat în special aeroporturile din Alep şi Damasc.

Tensiunile sunt sporite, de asemenea, la graniţa israeliano-libaneză, unde există aproape zilnic schimburi de focuri între armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez.

Atacuri aeriene şi tiruri de artilerie în nordul Fâşiei Gaza

Nordul Fâşiei Gaza a fost vizat în noaptea de duminică spre luni de raiduri aeriene intense şi tiruri de artilerie, au anunţat autorităţile palestiniene, în timp ce trupele israeliene şi-au intensificat operaţiunile terestre cu sprijinul tancurilor, în pofida apelurilor internaţionale tot mai numeroase pentru protecţia civililor, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit presei palestiniene, atacurile aeriene israeliene au vizat zone din apropierea spitalelor Chifa şi Al Qouds, în timp ce între luptători palestinieni şi soldaţi israelieni au avut loc ciocniri într-o zonă de frontieră la est de oraşul Khan Younès, în sudul Fâşiei Gaza.

Luni dimineaţă nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene sau a Hamas. Cu câteva ore mai devreme, Israelul a difuzat imagini cu tancuri desfăşurate la vest de enclava palestiniană, anticipând o posibilă operaţiune de încercuire a principalului oraş din Fâşia Gaza, în timp ce, la sfârşitul săptămânii, guvernul israelian a ordonat o intensificare a incursiunilor terestre de-a lungul frontierei estice.

Peste 30 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Treizeci şi trei de camioane încărcate cu ajutoare umanitare au intrat duminică în Gaza prin punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). Acesta a fost cel mai mare convoi care a intrat în teritoriul palestinian asediat de la reluarea limitată a livrărilor de ajutor umanitar la 21 octombrie, a precizat Biroul ONU, citat de News.ro.

„Deşi această creştere este binevenită, este nevoie de un volum mult mai mare de ajutor în mod regulat pentru a evita deteriorarea în continuare a situaţiei umanitare dezastruoase, inclusiv tulburările civile”, a precizat OCHA în raportul său zilnic privind războiul dintre Israel şi Hamas.

„Intrarea urgentă de combustibil pentru a asigura funcţionarea echipamentelor medicale şi a instalaţiilor de apă şi canalizare este extrem de necesară”, se mai arată în raport. Israelul a blocat toate livrările de combustibil, susţinând că Hamas ar folosi combustibilul pentru a fabrica arme şi explozibili.
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Plângea lângă fată”. Mărturii cutremurătoare făcute de martorii accidentului din Timiș, în urma căruia o...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
SCHIMBARE drastică pentru cei care consumă CARNE DE PORC. Decizia care îi va afecta în...
Prognoza meteo actualizată. Ce ne așteaptă în următoarele două săptămâni
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Peștii tropicali invadează apele Australiei din cauza schimbărilor climatice
×