Arme europene pentru sirieni. Furioasă pe decizia UE privind ridicarea embargoului, Rusia trece la amenințări. Israelul plusează

Arme europene pentru sirieni. Furioasă pe decizia UE privind ridicarea embargoului, Rusia trece la amenințări. Israelul plusează
Publicat: 28/05/2013, 17:14
Actualizat: 29/07/2014, 21:01

La câteva ore după ce miniștrii europeni de Externe au decis, la Bruxelles, ridicarea embargoului asupra armelor pentru rebelii sirieni, Rusia anunță că își va asuma „rolul stabilizator” în regiune, pentru a împiedica o intervenție străină, informează BBC News.

Astfel, Moscova susține că va livra sisteme ruse sol-aer de tip S-300 în Siria, pentru a descuraja orice încercare de amestec extern în acest conflict, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, care a criticat decizia Uniunii Europene de a permite livrări de armament către rebeli. Această mișcare, a comentat Riabkov, va dăuna șanselor unei conferințe de pace, pe care rușii și americanii încercau să o organizeze luna viitoare.

„Considerăm că livrările noastre vor fi un factor stabilizator și că astfel de pași vor împiedica anumite minți aprinse de a lua în calcul scenarii ce ar transforma acest conflict intern într-unul internațional, pe fondul implicării forțelor externe”, a mai declarat oficialul din cadrul diplomației ruse.

La rândul lui, noul ambasador rus la NATO, Aleksandr Grușko, a subliniat că țara lui acționează în deplină conformitate cu dreptul internațional și că nu intervine deloc pentru schimbarea situației din Siria. „Armele pe care le furnizăm noi sunt pentru apărare. Știm ce facem”, a declarat Grușko, potrivit sursei citate.

Declarațiile Rusiei nu au rămas fără reacții nici în Israel. „Sistemele anti-rachetă nu au părăsit teritoriul rus. Sper că nici nu o vor face. Dacă, Doamne ferește, ajung în Siria, vom ști ce să facem”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Moșe Yaalon.

Luni seara, pentru că nu a existat un consens în rândul miniștrilor europeni de Externe, s-a decis prelungirea și consolidarea regimului de sancțiuni economice și financiare. Mai departe, livrarea de armament rebelilor sirieni a fost lăsată la latitudinea statelor membre, cu respectarea regulamentelor UE în acest domeniu, respectiv a Codului de Conduită UE, precum și a legislațiilor naționale, după cum a precizat MAE român.

Țara noastră, reprezentată la Bruxelles de Titus Corlățean, a cerut prelungirea embargoului.

Există multe voci din diplomația și apărarea europene care susțin acum că, de fapt, ridicarea embargoului nu va produce vreun efect pe teren, pentru rebelii sirieni.

„Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puțin până la 1 august”, a afirmat la rândul său un oficial francez, sub protecția anonimatului, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Mai mult, nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniștrii au prevăzut să își „reexamineze” poziția, după un prim bilanț al mult-așteptatei conferințe de pace Geneva 2.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice