ATAC ARMAT în Noua Zeelandă. Înainte să execute 49 de oameni, Brenton Tarrant a distribuit pe contul său fotografii cu arme și un „manifest” de 74 de pagini. Nivelul de alertă teroristă, de la „redus” la „ridicat”

ATAC ARMAT în Noua Zeelandă. Înainte să execute 49 de oameni, Brenton Tarrant a distribuit pe contul său fotografii cu arme și un „manifest de 74 de pagini. Nivelul de alertă teroristă, de la „redus la „ridicat
Publicat: 15/03/2019, 13:18
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

Conform ultimelor informații date de autorități, 41 dintre persoane au fost ucise în urma atacului de la moscheea Al Noor, șapte în moscheea Linwood și o altă victimă a murit în spital.

Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost acuzat de crimă și va fi judecat sâmbătă. Alte trei persoane au fost arestate, una dintre acestea urmând să fie eliberată. Autoritățile au anunțat că niciuna dintre persoanele arestate nu se afla pe lista de suspecți teroriști.

Polițiștii au recuperat mai multe arme de la locul incidentului și au descoperit două vehicule încărcate cu exploziv în apropierea celor două clădiri.

Cele două moschei erau pline cu credincioși, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază. Momentan nu este clar dacă același atacator a fost responsabil de ambele incidente, având în vedere că cele două moschei sunt situate la aproximativ cinci kilometri distanță.

Echipa de crichet a Bangladeshului se afla în incinta moschei în momentul producerii incidentului, însă „întreaga echipa a fost salvată”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de jucătorul de crichet Tamim Iqbal Khan.

Atacurile au avut loc în jurul orei locale 13:40 (ora României, 2:40). Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute, suspectul inspectând metodic fiecare încăpere pentru a descoperi persoane care se ascundeau.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat produs vineri drept un „atac terorist bine planificat”. Arden a mai afirmat că imigranții și refugiații par să fie cei mai afectați de atacurile de vineri.

„Este clar acum că incidentul nu poate fi altceva decât un atentat terorist. Din ce cunoaștem până acum, pare să fii fost bine planificat”, a declarat Arden.

Poliția din Noua Zeelandă a afirmat, printr-un mesaj postat pe rețeaua de socializare online Twitter, că incidentul armat produs vineri reprezintă „un incident fără precedent” în țară.

„Poliția continuă să facă față acestui incident fără precedent în Noua Zeelandă. Numărul vieților pierdute și răniților este tragic. Așa cum a afirmat cu premierul, incidentul a fost catalogat un atac terorist”, se arată în mesaj.

Conform informațiilor apărute în presă, atacatorul în vârstă de 28 de ani a distribuit live atacul din cel puțin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și un „manifest” de 74 de pagini în care își explică acțiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice și se descrie drept „etno-naționalist” și „fascist”.

„Sunt doar un om normal, alb, dintr-o familie normală, care a decis să ia atitudine și să asigure un viitor pentru oamenii săi”, se menționează în document, conform The Guardian.

Atacatorul susține că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locația exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opțiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.

Alegerea armei a fost făcută, spune el, pentru a obține un maxim de publicitate: „Am ales arme de foc pentru efectul pe care îl au asupra societății și a impactului pe care îl vor avea asupra politicilor Statelor Unite, așadar asupra situației politice din întreaga lume”.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a confirmat că unul dintre suspecți este cetățean australian.

În urma celor două incidente, nivelul de alertă teroristă din Noua Zeelandă a fost modificat de la „redus” la „ridicat”.

Comunitatea internațională a transmis mesaje de condoleanțe și a condamnat dur cele două incidente.

„Din partea țării mele transmit condoleanțe lumii islamice și oamenilor din Noua Zeelandă, care a fost vizată de acest act deplorabil”, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan.

„Gândurile noastre se duc la victimele crimelor hidoase împotriva celor două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Franța este împotriva oricăror forme de extremism și va lua măsuri împotriva terorismului la nivel mondial”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

„În numele Marii Britanii, transmis condoleanțe cetățenilor din Noua Zeelandă în urma atacului oribil din Christchurch. Gândurile noastre sunt alături de victimele acestui act oribil de violență”, a transmis prim-ministrul britanic Theresa May.

„Suntem solidari cu comunitatea musulmană din Christchurch și din toată lumea”, a transmis Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie.

„Vești îngrozitoare din Noua Zeelandă. Atacul brutal din Christchurch nu va diminua toleranța și decența pentru care este faimoasă Noua Zeelandă”, a transmis Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase