ATAC ARMAT ÎN NOUA ZEELANDĂ. Premierul anunță ancheta comisiei regale cu privire la masacrul din Christchurch, soldat cu 50 de morți

ATAC ARMAT ÎN NOUA ZEELANDĂ. Premierul anunță ancheta comisiei regale cu privire la masacrul din Christchurch, soldat cu 50 de morți
Publicat: 25/03/2019, 08:58
Actualizat: 25/03/2019, 19:05

„Este important ca nici o piatră să nu fie lăsată în urmă pentru a afla adevărul cu privire la modului în care a avut loc acest act de terorism și ce posibilități, dacă am avut, să împiedicâm acest lucru”, a declarat Ardern.

Un extremist a fost acuzat de crimele din timpul împușcăturilor de la Christchurch și va fi adus în fața instanței pe 5 aprilie. Ardern a declarat că individul nu s-a aflat pe nicio listă a teroriștilor în Noua Zeelandă sau Australia.

Ea a spus că o atenție deosebită a anchetei se va axa pe modul în care agențiile de securitate și-au concentrat atenția asupra chestiunilor esențiale și dacă au existat indicii care au fost trecute cu vederea.

Ancheta va include, de asemenea, rolul rețelelor de socializare online și capacitatea suspectului de a obține o armă, a spus Ardern.

Termenii de referință exacți ai comisiei regale nu au fost încă anunțați, dar decizia lui Ardern de a cere o astfel de anchetă a fost salutată de membrii comunității musulmane din Noua Zeelandă.

„Anunțul unei anchete este un apel bun și un lucru bun. Sper că va fi o anchetă incluzivă și că va fi oferită o oportunitate comunității musulmane de a se alătura termenilor de referință”, a declarat Guled Mire, avocat al comunității musulmane.

Comisiile regale sunt anchete independente și sunt, de obicei, rezervate pentru chestiuni de cea mai mare importanță publică. Ardern a spus că o astfel de anchetă este un răspuns adecvat la atac, dar a refuzat să dea un interval de timp în care guvernul va finaliza termenii de referință.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase