Atacatorii din Paris ar fi fost drogați cu o substanță dezumanizantă. Supraviețuitorii au povestit cu groază cum se comportau teroriștii

Atacatorii din Paris ar fi fost drogați cu o substanță dezumanizantă. Supraviețuitorii au povestit cu groază cum se comportau teroriștii
Publicat: 19/11/2015, 07:26

Captagonul conține fenetilamină, o amfetamină înscrisă de mai bine de 30 de ani pe lista Organizației Mondiale a Sănătății de substanțe psihotrope. Produsul este cunoscut pentru senzația de forță extraordinară pe care o induce, de invincibilitate. „Ca toate amfetaminele, acest drog induce o rezistență la oboseală, o vigilență crescută dublată de o pierdere a discernământului. Ea dă consumatorului senzația că este un super om, „regele lumii” într-un fel”, explică profesorul Jean paul Tassin, neurobiolog la INSERM și specialist în problemele de dependență în revista de specialitate „Sciences et avenir”, citat de RFI.

Imediat după ce efectele dispar, apare o formă de psihoză, o alterare a funcțiilor mentale și o stare de depresie care ia locul euforiei. În acest interval nicio durere și nicio frică nu mai sunt resimțite de consumator. Așa se face că un terorist interceptat cât este sub efectul acestui drog nu va fi în niciun caz sensibil la niciun fel de presiuni sau amenințări, psihice sau fizice.

Cei care au supraviețuit masacrului de la Bataclan povestesc că atacatorii aveau aerul că sunt complet dezumanizați, comportament care corespunde efectelor produse de acest drog. Nimeni nu a uitat însă nici imaginile cu atacatorul de la Sousse (Tunisia), Seifeddine Rezgui, cu arma în mână, mergând surâzător pe plajă. Aceasta pentru că, sub efectul unui astfel de drog, a ucide un om este un act fără însemnătate.

Captagonul este vândut în prezent luptătorilor din Armata Siriană Liberă, combatanților Frontului al Nosra și grupării Statul islamic iar comercializarea lui merge extraordinar de bine pentru traficanții din regiune care sunt ajutați de haosul din Siria. „Azi nimanui nu-i pasă cu adevărat de religie”, spune unul dintre jihadiști comentând faptul că Islamul interzice de fapt orice consum de droguri.

Dacă azi captagonul a devenit apanajul luptătorilor kamikaze, trebuie spus că el a fost folosit de ceva mai mult timp în lumea arabă. În urmă cu cincizeci de ani, aceste pasile albe produse în Turcia și Siria aveau drept destinație principală statele din Peninsula Arabă. Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru combaterea Drogurilor și a Criminalității, pastila costa câteva centime în Liban dar se revinde cu câteva zeci de dolari în țările din Golful Persic.

În noiembrie anul trecut, justiția din Liban a condamnat pentru trafic de droguri zece persoane între care și un prinț saudit care a încercat să scoată din țară nu mai puțin de două tone de pasile de captagon într-un avion privat cu destinația Riad. Este cea mai importantă captură de droguri de pe aeroportul din Beirut. În aprilie anul trecut, alte 15 milioane de pastile de captagon au fost confiscate în portul capitalei Libanului, ascunse în containere de cereale. Autoritățile saudite însărcinate cu lupta antidrog au anunțat de partea lor în 15 noiembrie că au confiscat peste 22 de milioane de pastile de amfetamină în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...