Atac sângeros la Moscova: Bilanţul victimelor creşte la 143 de MORȚI / Putin: Cei responsabili vor fi pedepsiţi / Mesajul lui Zelensky, după atentat

Atac sângeros la Moscova: Bilanţul victimelor creşte la 143 de MORȚI / Putin: Cei responsabili vor fi pedepsiţi / Mesajul lui Zelensky, după atentat
Masacru la Moscova / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/03/2024, 22:20
Actualizări
22:20

Mesajul lui Zelensky după atacul terorist din Rusia: „Ei torturează și violează poporul nostru și tot noi suntem învinovățiți”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a făcut prima declarație oficială după ce Moscova a fost ținta unui atac terorist, revendicat de organizația Stat Islamic. Zelensky a răspuns la acuzațiilor făcute de Kremlin, potrivit cărora în spatele masacrului s-ar fi aflat forțele ucrainene.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, a avut prima reacție oficială față de atacul terorist de vineri asupra centrului comercial din Crocus, de lângă Moscova. În primă instanță, Kremlin-ul a atribuit masacrul forțelor ucrainene, însă ulterior atacul a fost revendicat de gruparea ISIS. Cu toate acestea, liderii ruși continuă să suspecteze implicarea Ucrainei în acest act terorist.

Președintele Volodimir Zelensky a transmis un mesaj în care a subliniat faptul că Ucraina nu s-a aflat în spatele atentatului. (Citește continuarea aici…)

19:10

Mesajul președintelui turc, Erdogan, pentru Putin, după atacul terorist: „Profundă durere și condoleanțe”

Atacul terorist din Moscova a generat o tragedie de proporții și reprezentanții a mai multor state au adresat condoleanțe familiilor îndoliate. Printre aceștia se numără chiar președintele Turciei, Erdogan, care a condamnat atacul grupării islamiste asupra Rusiei și a transmis, la rândul său, condoleanțe.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a contactat telefonic pe omologul său rus Vladimir Putin și și-a exprimat condoleanțele pentru atacul terorist mortal de la Moscova.

Erdogan a condamnat sâmbătă atacul terorist dintr-o sală de concerte din Moscova, ca fiind unul „odios”, după ce a provocat moartea a peste 100 de persoane. (Citește continuarea aici…)

18:15

Mărturiile cutremurătoare ale supraviețuitorilor atacului terorist de la Moscova: „Au aruncat bombe cu benzină, totul a început să ardă”

Atacul terorist de la Moscova, care s-a desfășurat vineri 22 martie 2024, este considerat unul dintre cele mai sângeroase din ultimii ani. În urma masacrului peste 100 de persoane și-au pierdut viața, printre care s-au aflat și copii.

Supraviețuitorii atacului din Moscova au rămas cu traume profunde, iar unii dintre ei au dezvăluit modul în care au reușit să se salveze de la moarte. (Citește continuarea aici…)

18:11

Cei patru bărbaţi înarmaţi reţinuţi nu sunt cetăţeni ruşi / Un atacator spune că i s-a promis o recompensă de 5.400 de dolari

Cei patru bărbaţi reţinuţi fiind suspectaţi că au comis atacul sângeros de la o sală de concerte din apropierea Moscovei sunt toţi cetăţeni străini, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Interne, potrivit Reuters.

Rusia a anunţat sâmbătă că i-a arestat pe cei patru bărbaţi înarmaţi suspectaţi de comiterea masacrului. Preşedintele Vladimir Putin a promis că îi va depista şi pedepsi pe cei care s-au aflat în spatele atacului.

Pe de altă parte, potrivit TASS, un bărbat reţinut sub suspiciunea de implicare în atac a declarat că i s-a promis o recompensă de 500.000 de ruble (5.400 de dolari), potrivit unei înregistrări video postate pe canalul Telegram al redactorului-şef al RT, Margarita Simonyan.

„Am împuşcat oameni la Crocus pentru bani; [mi s-a promis] aproximativ 500.000”, a spus el, citat de News.ro.

Bărbatul a adăugat că jumătate din bani au fost transferaţi pe cardul său şi i s-a promis că va primi cealaltă jumătate mai târziu. El a pierdut cardul în timp ce încerca să scape de poliţişti.

17:59

Premierul polonez speră că atacul de la Moscova nu va fi "un pretext" pentru "escaladarea violenţei"

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat sâmbătă cu fermitate „atacul brutal” comis vineri seara la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 133 de morţi, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (…). Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii”, a scris şeful guvernului polonez pe reţeaua de socializare X.

17:46

Gruparea jihadistă Stat Islamic a declarat că patru dintre luptătorii săi au comis atacul de la Moscova

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a declarat sâmbătă că patru dintre luptătorii săi au comis atacul lansat vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 130 de morţi, relatează AFP, conform Agerpres.

„Atacul a fost comis de patru luptători ai SI înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare”, a susţinut SI pe unul dintre conturile sale Telegram, adăugând că atacul a survenit „în contextul (…) războiului furibând” dintre grupare şi „ţările care luptă împotriva Islamului”.

16:57

Scene de groază după atacul terorist de la Moscova: „Multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept”

Atacul terorist din Moscova, care a avut loc vineri 22 martie, a șocat întreaga Rusie și a lăsat în urmă peste 100 de victime și o atmosferă de teroare. Echipele de intervenție care au intrat în centrul comercial, în căutare de supraviețuitori, au descoperit mame decedate, care și-au ținut copiii la piept până în ultima clipă.

16:45

NATO - Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile / Reacţia Ursulei von der Leyen

NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, soldat cu 115 morţi şi revendicat de Statul Islamic.

„Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora”, a precizat purtătoarea de cuvânt a alianţei, Farah Dakhlallah.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat celor care au condamnat atacul din Rusia, potrivit News.ro.

„Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de Statul Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice”, a scris ea în social media.

16:31

Maria Zaharova: Acum ştim în ce ţară aceşti ticăloşi nenorociţi voiau să se ascundă de persecuţie - Ucraina

Serviciul de securitate rus (FSB) a declarat că „toţi cei patru terorişti” au fost arestaţi în timp ce se îndreptau spre graniţa ucraineană şi că aceştia aveau contacte în Ucraina.

Acesta a precizat că aceştia au fost transferaţi la Moscova, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că aceştia voiau să se ascundă în Ucraina.

„Principalul lucru este ca autorităţile americane să nu uite cum mediul lor informaţional-politic i-a legat pe teroriştii care au împuşcat oameni în Crocus City Hall de organizaţia teroristă interzisă ISIS. Acum ştim în ce ţară aceşti ticăloşi nenorociţi voiau să se ascundă de persecuţie – Ucraina. Aceeaşi ţară care, cu mâna regimurilor liberale occidentale, de zece ani se transformă într-un centru de răspândire a terorismului în Europa, depăşind chiar şi Kosovo în frenezia extremistă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pe Telegram, conform News.ro.
16:13

Bilanțul victimelor urcă la 143 de morți

Potrivit Reuters, bilanţul persoanelor care au murit în urma atacului a ajuns la 143.

15:37

Putin: Cei responsabili vor fi pedepsiţi / 24 martie, zi de doliu naţional

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat, sâmbătă, naţiunii, şi a anunţat că toţi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. De asemenea, el a declarat ziua de 24 martie zi de doliu naţional.

Potrivit BBC, Vladimir Putin a declarat că atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina, iar securitatea a fost întărită ca răspuns.

Potrivit lui Putin, toţi atacatorii au fost găsiţi şi sunt acum reţinuţi.

El a anunţat o zi de doliu pentru 24 martie.

„Toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi”, adaugă preşedintele, citat de News.ro.

Declaraţia preşedintelui vine în contextul în care bilanţul victimelor atacului continuă să crească. Ultimele cifre arată că cel puţin 143 de persoane au murit.
15:21

Kievul respinge acuzaţiile Rusiei privind existenţa unei legături între atacatorii de la Moscova şi Ucraina

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a negat din nou că Kievul ar avea vreo legătură cu atacul terorist de la Crocus City Hall, afirmând că „orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă”.

„Aşteptam versiunea oficialilor ruşi despre „urma ucraineană” în atacul terorist din Crocus CityHall. Primitivismul şi predictibilitatea sunt caracteristicile ideale ale serviciilor de securitate ruseşti. Încă o dată, FSB confirmă acest lucru… Dar este totuşi necesar să subliniem încă o dată faptele.

1. În regiunea centrală, un grup de bărbaţi înarmaţi trece într-un loc de mare concentrare de oameni. Fără nicio inspecţie…

2. Timp de mai bine de o oră şi jumătate, acest grup a împuşcat activ oameni. Nu există nicio intervenţie a forţelor de ordine. În paralel – aceştia subminează clădirea…

3. Un grup de terorişti în componenţă completă părăseşte calm clădirea şi cu aceleaşi maşini care au ajuns la Crocus pleacă în direcţia… liniei de front. Încă o dată – o face pe maşinile deja recunoscute…

4. Datele preliminare şi declaraţiile martorilor oferă portrete ale atacatorilor şi îi leagă destul de clar de radicalii islamici…

5. Bărbaţii căutaţi se îndreaptă spre punctele de trecere a frontierei blocate, unde există lupte active şi unde fiecare metru este saturat de forţele de securitate ruseşti pentru a face o trecere manifestă, demonstrativă…

Concluzia este evidentă: orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă. Ucraina nu are nici cea mai mică legătură cu acest incident. Ucraina are un război în toată regula cu Rusia şi va rezolva problema agresiunii Rusiei (agresiune, apropo, cu o componentă teroristă deliberată) pe câmpul de luptă. Versiunile serviciilor speciale ruseşti cu privire la Ucraina sunt absolut nesustenabile şi absurde…”, a scris Podoliak pe X.

15:06

Erdogan condamnă atacul din Rusia, spunând că este "inacceptabil"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sâmbătă atacul „inacceptabil” în care au murit peste 115 persoane în Rusia, relatează AFP.

„Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce împotriva unor civili nevinovaţi”, a declarat Erdogan la un miting la Ankara, conform Agerpres.

„Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite”, a adăugat el.

13:45

Maia Sandu transmite condoleanțe tuturor familiilor celor decedați în atacul terorist de la Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova: „printre victime nu sunt cetățeni moldoveni”.

„Condoleanțe tuturor familiilor celor decedați în atacul terorist de la Moscova. Moldova condamnă terorismul și orice act de violență împotriva civililor, a oamenilor nevinovați. Conform datelor colectate peste noapte de Ministerul Afacerilor Externe, printre victime nu sunt cetățeni moldoveni. Suntem alături de cei răniți și de toți care au pierdut pe cineva drag în atac”, a postat Maia Sandu, citată de Mediafax.

Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă că 11 persoane au fost reținute în legătură cu atacul comis cu o seară înainte la un concert rock sold-out lângă Moscova, în timp ce bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 93 de morți, conform The New York Times.

Potrivit Kremlinului, patru dintre persoanele reținute ar fi fost implicate direct în atac.

13:11

Germania şi Marea Britanie condamnă "atacul terorist" de la Moscova

Germania şi Marea Britanie au condamnat sâmbătă „atacul terorist” de vineri de la Moscova, care a făcut peste 90 de morţi şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat „teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova”.

„Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii”, a adăugat Scholz.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat, la rândul său, „teroarea laşă şi inumană, oriunde ar fi”, spunând că este alături de familiile victimelor.

„Oameni nevinovaţi care voiau doar să meargă la un concert rock au fost ucişi cu sânge rece”, a scris ea pe X. „Suntem cu toată inima alături de locuitorii Rusiei”, a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis, de asemenea, „condoleanţe victimelor şi familiilor acestora”, cerând „clarificarea rapidă a contextului” atacului.

De la Londra, ministrul britanic de externe, David Cameron, a condamnat la rândul său „atacul terorist mortal”.

„Regatul Unit condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist mortal”, a scris Cameron într-un mesaj postat pe reţeaua X, citat de Agerpres.

„Transmitem sincere condoleanţe (…) familiilor numeroaselor victime. Nimic nu poate justifica o astfel de violenţă”, a adăugat el.

12:28

Bilanţul victimelor a ajuns la 115

Bilanţul atacului de la Crocus City Hall Crocus a ajuns la 115 morţi, a anunţat Comitetul de anchetă rus, citat de BBC.

Potrivit unei postări pe aplicaţia de mesagerie Telegram pe care a împărtăşit-o comitetul, serviciile de urgenţă care curăţă dărâmăturile de la sala de concerte au găsit mai multe cadavre la faţa locului, conform News.ro.

„Bilanţul morţilor se ridică în prezent la 115 persoane”, a precizat comisia, adăugând că aceste căutări continuă.

12:00

Atacatorii au incendiat clădirea cu un „lichid inflamabil” / Suspecţii aveau „contacte” în Ucraina (autorităţi)

Presupuşii autori ai atacului de vineri asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, în care au murit peste 90 de persoane, ar fi folosit „arme automate” şi au incendiat clădirea cu un „lichid inflamabil”, a transmis sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, în timp ce serviciile de securitate au spus că suspecţii aveau „contacte” în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară, relatează AFP.

„S-a stabilit că teroriştii au folosit un lichid inflamabil pentru a da foc sălii de concerte unde erau spectatori” printre care existau şi răniţi, au precizat anchetatorii pe Telegram, adăugând că au confiscat „arme automate” folosite în atac, care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit Agerpres.

Conform serviciilor de securitate ruse (FSB), suspecţii în acest atac aveau „contacte” în Ucraina.

„După comiterea atacului terorist, criminalii intenţionau să treacă graniţa ruso-ucraineană şi aveau contacte corespunzătoare de partea ucraineană”, a transmis FSB, citat de agenţia de ştiri TASS, spunând că suspecţii au fost arestaţi într-o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina.

Ucraina a negat încă de vineri orice implicare în atac.

Kremlinul a anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor „patru” atacatori, după atacul armat de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Între timp, anchetatorii au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 93 de morţi.

„Directorul FSB (serviciul rus de securitate – n.r.), (Alexander) Bortnikov, l-a informat pe (preşedintele Vladimir) Putin despre arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru terorişti implicaţi direct în atac”, a precizat preşedinţia pentru agenţiile de presă ruse, citate de AFP şi Reuters.

Anterior, parlamentarul Alexander Kinştein a anunţat pe Telegram că două persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal de la periferia Moscovei au fost reţinute în regiunea rusă Briansk după o urmărire cu maşina. Alţi suspecţi au fugit pe jos într-o pădure din apropiere, a adăugat el, citat de Agerpres.

Masacru la Moscova / Sursa foto: Profimedia
Masacru la Moscova / Sursa foto: Profimedia

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul sângeros de la Moscova

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul vineri cu arme automate asupra participanţilor la un concert la periferia Moscovei. Atacul a fost revendicat de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic.

Gruparea Stat Islamic, grup militant care a încercat cândva să controleze zone întinse din Irak şi Siria, a revendicat atacul, a declarat agenţia Amaq a grupului, pe Telegram.

Statul Islamic a declarat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, ”ucigând şi rănind sute de persoane şi provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranţă în bazele lor”. Declaraţia nu a oferit alte detalii.

Potrivit Comitetului de Investigații al Federației Ruse, peste 60 de persoane au murit în urma incidentului. În același timp, mass-media rusă scrie despre 70 de morți, dintre care mulți s-au sufocat din cauza fumului, ascunzându-se în toalete, camere de protocol și depozite de echipamente.

Statele Unite confirmă revendicarea de către gruparea Stat Islamic a atacului armat

După atacul terorist, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu s-a adresat cetățenilor, ci doar le-a transmis „mulțumiri medicilor” prin vicepremierul rus Tatiana Golikova și a urat ”recuperare rapidă” victimelor.

Oficialii americani au declarat că Statul Islamic (ISIS) a fost responsabil pentru actul terorist de la Crocus City Hall. Potrivit acestora, în martie, Washingtonul a primit informații că filiala ISIS-K a Statului Islamic, cu sediul în Afganistan, pregătea un atac terorist la Moscova.

Statele Unite confirmă revendicarea de către gruparea Stat Islamic a atacului armat de la sala de concerte de lângă Moscova, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Un oficial american a precizat că Statele Unite au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. ”I-am avertizat pe ruşi în mod corespunzător”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, fără a oferi detalii suplimentare.

Pe Internet au apărut fotografii din interiorul complexului Crocus City Hall incendiat. Imaginile au fost publicate pe Telegram: ”Primele imagini din interiorul Crocus City Hall ars”, se arată în postare.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...