ATENTAT ÎN BULGARIA. Un autocar cu turiști israelieni a sărit în aer în Burgas. Ministrul de Interne: „Este un atentat terorist”

Publicat: 19/07/2012, 11:12
Actualizat: 19/07/2012, 18:29

Cel puțin opt persoane au fost ucise și peste 20 au fost rănite, miercuri, într-o explozie care a vizat un autocar cu turiști israelieni în parcarea aeroportului din stațiunea bulgară Burgas. Informațiile despre atentat continuau să fie neclare chiar și a doua zi, autoritățile nefiind sigure dacă a fost vorba despre un kamikaze sau dacă explozibilul a fost ascuns în cala de bagaje a autocarului și detonat cu ajutorul unei telecomenzi.

Incidentul terorist din Burgas s-a produs la împlinirea a exact 18 ani de la un atentat anti-israelian, care a avut loc în Argentina și care s-a soldat cu 85 de morți.

La scurt timp după atentat, Israelul a acuzat Iranul pentru moartea turiștilor israelieni și a amenințat cu represalii.

România a condamnat „cu fermitate” atacul din Burgas și și-a exprimat susținerea și compasiunea pentru familiile victimelor. „Ministerul Afacerilor Externe dorește să transmită un mesaj de solidaritate cu autoritățile și cetățenii din Israel și Bulgaria și reafirmă angajamentul României în lupta împotriva terorismului la nivel internațional”, a declarat MAE într-un comunicat.

DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR, ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 08.41 Numărul victimelor atacului terorist comis miercuri împotriva unui autocar cu turiști israelieni pe aeroportul Burgas de pe litoralul Mării Negre s-a ridicat la opt, inclusiv un cetățean bulgar, a anunțat ministrul de Externe de la Sofia, Nikolai Mladenov, citat de site-ul Novinite.com.

UPDATE 21.45 Susan Rice, ambasadorul american la ONU, pe Twitter: „Atacul din Bulgaria este scandalos, un act de lașitate supremă”, scrie Haaretz.

UPDATE 21.27 Autoritățile bulgare au anunțat că au aterizat două avioane israeliene, trimise să acorde asistență, informează Haaretz.

UPDATE 21.25 Ministrul bulgar de Interne anunță un nou bilanț: cinci morți confirmate și 33 de răniți, trei dintre ei în stare critică, scrie Haaretz.

UPDATE 20.57 Aeronava TAROM pe ruta București-Tel Aviv va decola de pe Otopeni cu o întârziere de 30 de minute, au mai declarat pentru gândul surse de la aeroportul Otopeni. Pasagerii au început să fie îmbarcați. Totodată, cursa a primit aprobarea din partea autorităților israeliene și pentru retur.

UPDATE 20.55 Primarul din Burgas a anunțat că 33 de turiști israelieni au fost spitalizați și nouă sunt încă dați dispăruți, scrie Haaretz. Între timp, mai multe site-uri din Bulgaria acuză autoritățile că au ignorat avertismentele privind un posibil atentat, venite din partea Israelului, dar și a Rusiei, scrie Haaretz.

UPDATE 20.45 Aeronava TAROM care trebuia să decoleze de pe Otopeni cu destinația Tel Aviv, la ora 20.55, este reținută la sol, iar pasagerii nu au fost îmbarcați, deoarece nu a venit confirmarea de zbor de la autoritățile israeliene, au declarat pentru gândul surse de la aeroportul Otopeni. La această oră, aeroportul din Tel Aviv este blocat, ca urmare a atentatului din Bulgaria.

UPDATE 20.40 Casa Albă „condamnă cu tărie” atentatul din Bulgaria, informează Associated Press, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al președinției americane, Jay Carney. „Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familiile celor uciși sau răniți”, a declarat Carney, care a subliniat că SUA vor continua să își respecte angajamentul pentru siguranța statului și a cetățenilor israelieni.

UPDATE 20.35 Mișcarea șiită libaneză Hezbollah sugerează că este implicată în atentatul din Bulgaria, scrie Mediafax. Potrivit postului de televiziune Al-Manar, aparținând mișcării teroriste șiite Hezbollah, turiștii israelieni din Bulgaria au fost atacați cu grenade și mitraliere.

UPDATE 20.30 Printre cei uciși se află și ghidul bulgar al turiștilor israelieni, scrie Haaretz.

Sursa: Israel 2

UPDATE 20.20 Presa bulgară anunță că numărul răniților este de 30, patru dintre aceștia fiind în stare gravă. Televiziunile israeliene au intervievat un bărbat care a pierdut zborul spre Bulgaria, pentru că a rămas blocat în trafic. „Încă îmi tremură picioarele”, a povestit Yossi, citat de Times of Israel. Acesta a adăugat că a reușit să ia legătura cu prietenii lui, care se aflau în autocar în momentul exploziei, dar au scăpat cu viață.

UPDATE 20.07 Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, atribuie Iranului responsabilitatea pentru atentatul din Bulgaria. „Acesta este un atentat terorist iranian. Israel va reacționa vehement la teroarea iraniană”, a declarat Netanyahu, potrivit Associated Press. Și Ehud Barak, ministrul israelian al Apărării, a dat vina pe Iran pentru tragedia din Bulgaria. În același timp, Danny Ayalon, adjunctul lui Lieberman, a cerut sancțiuni împotriva Iranului, scrie Times of Israel.

UPDATE 20.05 Explozia produsă în parcarea aeroportului din Burgas a fost precedată de focuri de armă, afirmă purtătorul de cuvânt al premierului Israelului, potrivit Mediafax.

Sursa: Israel 2

UPDATE 20.00 Un martor citat de presa bulgară a povestit că, imediat după momentul exploziei, zona aeroportului din Burgas a fost cuprinsă de haos. „Oamenii erau isterici, alergau în teminal, să se adăpostească sau îi căutau pe cei dragi”, a descris o femeie.

UPDATE 19.55 Novinite: 27 dintre turiștii israelieni din autocar au fost spitalizați. Trei dintre ei, între care și șoferul autocarului, sunt în stare gravă. Printre pasagerii autocarului se aflau și trei femei gravide.

UPDATE 19.50 Imagini de la locul exploziei:

Sursa: Israel 2

UPDATE 19.35 Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a vorbit cu omologul bulgar, Nickolay Evtimov Mladenov, care este în drum spre Burgas, informează Haaretz. Președintele bulgar, primul-ministru și ministrul de Interne au plecat, la rândul lor, spre locul atentatului.

Sursa: Israel 2

UPDATE 19.32 Explozia produsă la Burgas a fost, cel mai probabil, comisă de un terorist-kamikaze, afirmă martori citați de televiziunea publică israeliană, potrivit Mediafax.

UPDATE 19.30 Primarul din Burgas, Dimitar Nikolov, a declarat că explozibilul a fost plasat în cala de bagaje a autocarului cu israelieni.

UPDATE 19.25 Kristalina Georgieva, comisar european bulgar pentru Cooperare internațională și ajutor umanitar: „Sunt șocată și profund întristată de vestea exploziei din Burgas. Urmăresc știrile constant”, a scris Georgieva pe Twitter.

UPDATE 19.20 Numărul morților ar fi ajuns la șapte, conform televiziunilor bulgare, citate de Haaretz. 18 dintre răniți au fost deja spitalizați, conform Le Figaro.

UPDATE 19.17 Aeroportul din Burgas a fost închis. Toate zborurile au fost redirecționate către aeroportul din Varna.

UPDATE 19.15 Președintele bulgar Rosen Plevneliev a părăsit Sofia și este în drum spre Burgas, anunță Novinite, care citează un comunicat al președinției.

UPDATE 19.10 Trei autobuze din parcarea aeroportului din Burgas au luat foc, conform Burgas 24. Unul dintre ele este cel în care a avut loc explozia, iar flăcările s-au extins ulterior la alte două autocare.

UPDATE 19.06 Aeroportul din Burgas a informat că turiștii israelieni au aterizat în Bulgaria în jurul orei 4.50, cu o cursă Air VIa de la Tel Aviv. Pasagerii s-au îmbarcat pe urmă într-un autocar, pentru a ajunge în stațiunea Sunny Beach, relatează Novinite. Potrivit unor informații, ar fi vorba despre 40 de turiști, majoritatea tineri.

UPDATE 19.03 Martorii au povestit pentru o televiziune din Israel că, la scurt timp după ce o persoană s-a îmbarcat în autocarul plin de tineri israelieni, a avut loc o explozie foarte puternică, conform Associated Press.

UPDATE 19.00 Poliția din Burgas nu confirmă ipoteza atentatului terorist, declarând doar că este vorba despre un incendiu, informează Associated Press.

UPDATE 18.55 Ministrul bulgar de Interne: „Este un atentat terorist”, scrie Novinite.

UPDATE 18.50 Novinite.com relatează că numărul turiștilor uciși ar fi de cel puțin cinci. Explozia s-a produs în jurul orei locale 5.00, într-o parcare de lângă terminalul pentru sosiri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
REPORTAJ. Armată română, caut soldați. Ofer recompensă de 1.000 de euro pe lună. Problema: recruții...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Motivul halucinant al crimei din Crângași: Un Like dat pe Facebook de fiicele victimei! Bărbatul...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât dai pe cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Poate să stea în picioare” Florin Piersic a început procesul de recuperare după operația la...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu...
×