ATENTAT TERORIST în Burkina Faso. Cel puțin 27 de oameni uciși, 150 de ostatici eliberați

ATENTAT TERORIST în Burkina Faso. Cel puțin 27 de oameni uciși, 150 de ostatici eliberați
Publicat: 16/01/2016, 15:14
Actualizat: 12/10/2016, 11:09

UPDATE 15.00Cel puțin 27 de persoane de 18 naționalități au fost ucise în atentat, conform oficialilor din forțele de securitate. Trei jihadiști, printre care un marocan, au fost uciși în hotelul Splendid, iar un al patrulea a fost ucis la un hotel din apropiere, Yibi.

Doi dintre teroriști erau femei, a anunțat președintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore.

Ministrul Securității și Afacerilor Interne Simon Compaore a declarat că forțele de securitate au preluat controlul asupra hotelului Splendid și restaurantului Cappuccino.

Ministrul Comunicațiilor din Burkina Faso, Remis Dandjinou, a declarat pentru AFP că 33 dintre ostaticii eliberați au fost răniți în timpul atacului de vineri noaptea. Mai târziu, alte 15 persoane care au suferit răni destul de serioase au fost aduse la spitalul universitar din Ouagadougou, conform The Guardian.

Membrii detașamentului de pompieri din Burkina Faso au descoperit până la zece cadavre pe terasa unui restaurant în apropiere de hotelul Splendid, a transmis Ministrul de Interne al țării, Simon Campaore. Acesta a adăugat că forțele de securitate caută încă peste tot în hotel, pentru a se asigura că nu mai sunt ostatici care au rămas ascunși.

Informațiile de până acum arată că nu se știe exact câte persoane se aflau în clădirea de 147 de camere în momentul atacului și nici dacă teroriștii au fost capturați sau uciși.

„Nu avem încă un bilanț total al numărului de morți. Echipajele burkineze percheziționează încă hotelul”, a spus Campaore pentru AFP. El a menționat și că autoritățile locale de intervenție au fost susținute de forțele speciale franceze.

Gruparea teroristă Al-Qaeda a revendicat atentatul. Ostaticii își amintesc că grupul a declarat moartea a „30 de cruciați în numele Profetului”, arată SITE Intel Group.

Militanții au preluat controlul asupra hotelului Splendid din capitala Ouagadougou, au incendiat mașinile din fața clădirii cu cinci etaje și au tras focuri de armă în aer pentru a-i împiedica pe oameni să fugă și să se ascundă, producând astfel un schimb violent de gloanțe odată cu sosirea forțelor de ordine.

Un martor a declarat pentru Associated Press că a văzut cum patru oameni au luat cu asalt hotelul și o cafenea alăturată, Cappuccino Cafe, în jurul orei locale 19.30. Ambele sunt recunoscute ca fiind extrem de populare atât printre membrii Națiunilor Unite, dar și printre turiștii străini. Un alt martor a spus că forțele de securitate ajunse la fața locului au ezitat să se confrunte cu atacatorii și, mai degrabă, s-au retras decât să lupte să-i învingă.

„Tocmai ce deschiseserăm. Veniseră deja câțiva clienți și începuserăm să-i servim, când am auzit focuri de armă… Erau trei bărbați care trăgeau cu puștile în aer”, a spus Vital Nounayon, chelner la restaurantul aflat peste drum de hotelul Splendid.

„Mulți oameni și-au lăsat baltă mașinile și motocicletele și au fugit. Atacatorii au incendiat vehiculele și au tras și asupra cafenelei Cappuccino, înainte să-i dea foc”, a completat ospătarul, menționând și că atacatorii purtau turbane. Personalul medical a transportat răniții din fața hotelului, iar unul dintre civili a fost împușcat mortal, a spus un alt martor pentru Reuters.

Robert Sangare, directorul spitalului universitar din Ouagadougou a declarat că la unitatea medicală au fost aduși în jur de 15 răniți, unii cu plăgi prin împușcare, alții cu dureri cauzate de încercarea de a fugi din calea teroriștilor: „Am primit circa 15 persoane rănite. Există oameni care prezintă răni din cauza gloanțelor, dar și alții care au suferit leziuni din cauza căzăturilor”. Acesta a mai spus și că pacienții estimează că în hotel se aflau 20 de cadavre.

Ambasada Franței a anunțat imediat pe site-ul oficial că se desfășoară un „atentat terorist” și i-a îndemnat pe oameni să evite zona. Ambasadorul francez în Burkina Faso, Gilles Thibault, a spus că în Ouagadougou a fost instituită starea de urgență în intervalul 23.00 – 06.00. Thibault a scris pe pagina sa de Twitter chiar în timpul desfășurării atacului în fosta colonie franceză că ambasada a convocat deja o celulă de criză care să vină în ajutorul cetățenilor, mai ales că datele ministerului francez de Externe arată că peste 3.500 de cetățeni originari din Hexagon locuiesc în țara din vestul Africii. Pe fondul acestor incidente, un zbor care a plecat de la Paris spre Ouagadougou a fost deviat către statul vecin Niger.

Hotelul este deseori folosit de trupele franceze care fac parte din Operațiunea Barkhane, o acțiune care are cartierul general în Ciad și care are drept scop combaterea militanților islamiști de pe teritoriul regiunii Sahel. De altfel, acesta este prima dată când militanții au avut drept țintă capitala statului Burkina Faso.

Un membru din conducerea grupării Al-Qaida a lansat în luna decembrie un apel către musulmanii din mai multe țări, includiv către cei din Burkina Faso, pentru a propovădui jihadismul. Tot Al-Qaida împreună cu alte două formațiuni teroriste au revendicat și atentatul care a avut loc în Mali la sfârșitul lunii noiembrie.

Burkina Faso este o țară cu o populație musulmană foarte numeroasă, iar problemele în teritoriu au început din momentul în care președintele statului a fost demis printr-o revoltă populară la sfârșitul lui 2014. În luna septembrie, membri ai gărzii prezidențiale au dat o lovitură de stat, dar au reușit să schimbe lucrurile doar pentru o săptămână. Ulterior, guvernul de tranziție din Burkina Faso s-a întors la putere, până când, în noiembrie, au fost aleși noii lideri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură