ATENTAT TERORIST pe aeroportul din Istanbul: cel puțin 41 de morți și 239 de răniți

Publicat: 29/06/2016, 13:50

UPDATE 13:40Președintele turc Recep Erdogan a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, acesta exprimându-și condoleanțele pentru victimele atentatului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Este pentru prima oară când cei doi lideri vorbesc la telefon după ce în noiembrie 2015 armata turcă a doborât un avion de luptă al Rusiei care a intrat în spațiul aerian turcesc din Siria.

UPDATE 13:35Cetățenii străini uciși în atentat sunt cinci din Arabia Saudită, doi din Irak, unul din Tunisia, unui din Uzbekistan, unul din China, unul din Iran, unul din Ucraina și unul din Iordania, conform The Guardian care citează un oficial turc.

UPDATE 13:15Un nou bilanț oficial al victimelor din atentatul de la aeroportul din Istanbul arată că 41 de persoane au murit și 239 au fost rănite.

13 dintre cei decedați sunt cetățeni străini, a anunțat guvernatorul din Istanbul, conform BBC, care arată că printre morți se numără un ucrainean și un iranian.

UPDATE 09:05Potrivit premierului turc, Binali Yildirim, cel puțin 36 de persoane au murit în urma atacului. Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, a declarat la rândul său că 147 de persoane au fost rănite. Atacul nu a fost deocamdată revendicat, însă există indicii că ar fi comis de Stat Islamic. Un atacator a deschis focul la terminalul de plecări cu o armă automată. Apoi toți trei s-au aruncat în aer la și în apropiere de terminalul de sosiri un etaj mai jos, potrivit unor oficiali și martori, citați de Reuters. Un oficial turc a declarat la rândul său pentru CNN că doi dintre atacatori se aflau la terminalul internațional, iar al treilea se afla în parcarea din apropiere. Toți trei și-au detonat vestele explozive. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o luptă internațională unită împotriva terorismului. „Nu faceți nicio greșeală: pentru organizațiile teroriste nu există nicio diferență între Istanbul și Londra, Ankara și Berlin, Izmir și Chicago sau Antalia și Roma”, a spus el. „Dacă toate guvernele și toată omenirea nu își unesc forțele în lupta împotriva terorismului, lucruri mult mai rele decât ceea ce ne teme să ne imaginăm astăzi se pot întâmpla”, a mai subliniat președintele Turciei.

Aeroportul a fost închis timp de mai multe ore în cursul nopții, iar zborurile spre aeroport au fost direcționate spre Ankara și alte orașe. „Teroriștii au venit la aeroport într-un taxi și apoi au comis atacurile”, a spus premierul Turciei. „Faptul că aveau arme a contribuit la bilanțul victimelor. Informațiile preliminare sugerează că toți cei trei atacatori au deschis întâi focul și apoi s-au detonat”, a adăugat acesta. Yildirim nu a explicat de ce, însă a spus că există indicii că Stat Islamic ar fi comis atacul. Surse din cadrul Poliției turce au afirmat, sub protecția anonimatului, că rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic a comis atentatul de la Aeroportul internațional din Istanbul. „Rețeaua Stat Islamic a comis atentatul”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul Poliției turce. Purtătorul de cuvânt al Poliției din Istanbul a afirmat în cursul nopții trecute că este prematur să se știe cine a comis atentatul.

UPDATE 07:00Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic a comis atentatul de la Aeroportul internațional din Istanbul, afirmă, sub protecția anonimatului, surse din cadrul Poliției turce, relatează agenția de știri Dogan. „Rețeaua Stat Islamic a comis atentatul”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul Poliției turce. De asemenea, premierul turcBinali Yildirim a declarat că teroriștii ar fi venit la aeroport cu taxiul, la fel ca în cazul atentatelor de la începutul acestui an, din Bruxelles.

UPDATE 02:37 Ministrul justiției din Turcia a anunțat că bilanțul provizoriu al victimelor atentatului de la aeroportul din Istanbul este de 31 de morți și 147 de răniți, potrivit CNN Turk.

UPDATE 00:58 Consulatul României la Istanbul și Ambasada României sunt în legătură cu autoritățile turce pentru a verifica dacă printre victimele atentatului se află cetățeni români, informează MAE, printr-un comunicat de presă. „Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadei României la Ankara și a Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat și a contactat, în regim de urgență, autoritățile locale pentru a verifica dacă printre victime se află și persoane de cetățenie română. Cele două misiuni au declanșat procedurile consulare standard în astfel de situații și se află în legătură cu autoritățile turce, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate în limita competenței legale. Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la fața locului pentru a oferi asistența consulară necesară”, precizează sursa citată.

UPDATE 00:50 Poliția merge pe varianta unui atentat al ISIS, potrivit agenției de presă Dogan, însă până în acest moment atentatul nu a fost revendicat.

UPDATE 00:44 Turcia a fost scena a numeroase atentate de la începutul anului și până acum.

– 12 ianuarie, Istanbul, 11 morți

17 februarie, Ankara, 28 de morți

– 13 martie, Ankara, 34 de morți

– 19 martie, Istanbul, 3 morți

– 7 iunie, Istanbul, 11 morți

UPDATE 00:23 Guvernatorul Istanbulului a anunțat că bilanțul provizoriu este de cel puțin 28 de morți și 60 de răniți, atacul fiind comis de trei kamikaze.

UPDATE Atentatul comis marți seară în incinta Aeroportului internațional din Istanbul este, cel mai probabil, opera insurgenților separatiști din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau a organizației teroriste sunnite Stat Islamic.
Numeroase atentate, soldate cu zeci de morți, au avut loc în ultimele luni la Istanbul, fiind revendicate de mișcarea separatistă Partidul Munctorilor din Kurdistan (PKK) sau de organizația teroristă sunnită Stat Islamic, care ocupă teritorii în Siria și Irak

„Zece persoane au murit în atentat”, a declarat, potrivit Reuters, ministrul turc al Justiției, Bekir BozdaÄŸ.

Bilanțul nu a fost confirmat din alte surse.

Ministerul turc de Interne a comunicat că numeroase persoane au fost rănite în atentat.

Un oficial turc a declarat pentru agenția Associated Press că doi teroriști s-au aruncat în aer imediat după intrarea în aeroport în momentul în care fuseseră observați și vizați de focuri de armă de către agenții forțelor de ordine. Exploziile au avut loc în zona „Plecărilor internaționale”.

Zeci de ambulanțe și vehicule de poliție au intervenit la locul atentatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...