Austria intenționează să plafoneze prețul la energie pentru populație la 10 cenți pe KWh. Social-democrații cer o măsură similară și la gaze

Austria intenționează să plafoneze prețul la energie pentru populație la 10 cenți pe KWh. Social-democrații cer o măsură similară și la gaze
Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/09/2022, 18:28

Guvernul austriac, condus de conservatori, a prezentat miercuri un plan pentru a ajuta gospodăriile să facă față facturilor de energie în creștere prin rambursarea parțială a costurilor peste nivelul de dinaintea crizei. Astfel, gospodăriile ar urma să plătească 10 cenți pentru un KWh. 

Planul, care trebuie încă aprobat de parlament, ar urma să ofere gospodăriei medii un ajutor de aproximativ 500 de euro pe an până în iunie 2024 și ar costa aproximativ 3-4 miliarde de euro, a precizat Ministerul Energiei într-o declarație.

Ajutoarele suplimentare ar fi disponibile pentru cele mai sărace gospodării și pentru cele cu mai mult de trei persoane, a adăugat acesta.

„Suntem în fruntea plutonului în lupta împotriva creșterii costurilor de trai „, a declarat ministrul de finanțe Magnus Brunner, într-o conferință de presă.

Austriecii vor plăti mai puțin pe energie decât românii

Austria ar urma să ramburseze automat până la 30 de cenți pentru fiecare kilowatt-oră (KWh), urmând ca gospodăriile să plătească 10 cenți pe KWh, până la o limită anuală de 2.900 KWh, a precizat Ministerul Energiei, adăugând că 2.900 KWh reprezintă 80% din consumul mediu al unei gospodării.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a pieței de energie e-Control a declarat pentru agenția de presă APA că aproximativ jumătate dintre gospodăriile austriece utilizează mai puțin de 2.500 KWh pe an.

La un tarif de 10 eurocenți/kWh, echivalentul a circa 0,5 lei, austriecii vor avea facturi la energie mult mai mici decât românii, care plătesc maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv; maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100 – 300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează la preț întreg.

Cu toate acestea, economistul pe a cărui idee se bazează planul a criticat măsura deoarece suma subvenționată se bazează pe o singură medie națională și nu este adaptată fiecărei gospodării, ceea ce înseamnă că va fi pur și simplu prea mare sau prea mică pentru mulți și, prin urmare, va fi mai puțin încurajatoare pentru reducerea consumului de energie.

„Nu mai există niciun stimulent pentru a economisi (energie)”, a declarat pentru Gabriel Felbermayr, șeful grupului de reflecție economică Wifo, care elaborează previziunile folosite de guvern.

Social-democrații din opoziție au declarat că măsura este mai bună decât nimic, dar că a fost luată prea târziu. Aceasta a cerut o măsură similară privind prețul gazelor.

Sursa: Reuters

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase