Avertismentul neașteptat primit de Edward Snowden, cel de la care a pornit scandalul PRISM: „Să nu trădezi! Prezintă-te în fața justiției”

Avertismentul neașteptat primit de Edward Snowden, cel de la care a pornit scandalul PRISM: Să nu trădezi! Prezintă-te în fața justiției
Publicat: 19/06/2013, 09:53
Actualizat: 25/03/2016, 19:05

Lon Snowden, tatăl lui Edward Snowden, un fost spion care a dezvăluit informații strict secrete despre programe americane de supraveghere a comunicațiilor, l-a îndemnat pe fiul său, într-un apel public, să nu „trădeze”, relatează BBC News online.

„Sper, mă rog și îți cer să nu dezvălui secrete care să constituie trădare”, a declarat Lon Snowden într-un interviu pentru postul Fox News. El i-a cerut fiului său, care în prezent se ascunde la Hong Kong, să „se prezinte în fața justiției”, în contextul în care Edward Snowden a anunțat că va lupta împotriva oricărei încercări de extrădare a sa în Statele Unite.

Fostul vicepreședinte american Richard Cheney l-a calificat pe Edward Snowden drept un „trădător”, iar congresmeni americani influenți l-au acuzat că își trădează țara.

În același interviu, tatăl fostului angajat CIA a declarat că fiul său este un „bărbat cu principii”. „Știu că ești propriul tău stăpân și că vei face ceea ce crezi că este necesar să faci”, a spus Lon Snowden, adresându-se în mod direct fiului său. „Nu știu ce ai văzut, dar îți cer să fii atent ce faci și să nu mai dezvălui alte informații”, a continuat el.

Lon Snowden a mai declarat pentru postul american că este „întristat” de decizia fiului său de a dezvălui informații, dar a criticat totodată programele de supraveghere ale Guvernului american. „Nu vreau ca ei să îmi citească e-mailul. Dacă spunem «vom fi nevoiți să ne sacrificăm libertățile din cauza amenințării terorismului», ei, bine, teroriștii au câștigat deja”, a subliniat el.

Însă acesta a adăugat că ar prefera ca mai degrabă să își vadă fiul făcând închisoare, decât să rămână la Hong Kong. „Mi-ar plăcea să îl văd pe Ed acasă, înfruntând aceste” acuzații, a spus el. „Eu am încredere în sistemul nostru judiciar. Îl văd mai degrabă pe fiul meu la închisoare, în Statele Unite, decât într-o țară care nu are tipul de libertăți pe care le avem noi aici”, a subliniat Lon Snowden.

Edward Snowden a fugit la Hong Kong înainte să izbucnească scandalul. Dezvăluirile sale au arătat că agenții americane au colectat în mod sistematic cantități vaste de date telefonice și online. De asemenea, el a acuzat serviciile americane de informații că au pătruns ilegal în rețele chineze de computere.

Fostul contractor a declarat că este hotărât să vorbească în continuare, după ce a observat „o continuă litanie de minciuni” spuse de oficiali de rang înalt în Congres. „Guvernul Statelor Unite nu va putea să mușamalizeze acest lucru închizându-mă sau omorându-mă”, a spus Edward Snowden. Deși dezvăluirile sale au înfuriat Guvernul american, Snowden nu a fost acuzat, până în prezent, și nu face obiectul unei solicitări de extrădare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale