Avocatul românilor reținuți la Cancun: „Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament înjositor şi inuman, vecin cu tortura”

Avocatul românilor reținuți la Cancun: „Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament înjositor şi inuman, vecin cu tortura”
Avocatul românilor reținuți la Cancun: „Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament înjositor şi inuman, vecin cu tortura”
Publicat: 12/03/2021, 10:07

Avocatul care îi reprezintă pe cei 25 de români reținuți la Cancun susține că aceștia „au fost expuși în Mexic unui tratament înjositor și inuman, vecin cu tortura”.

Declarația acestuia vine în contextul în care cetățenii români au fost reținuți pe aeroportul mexican fără nicio explicație luna trecută, informează Știrile ProTV.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, românii reținuți la Cancun s-au unit și au trimis mai multe scrisori adresate celor mai importanți oficiali europeni.

„Am crezut că o să ne închidă pe veci într-o celulă de piatră fără geamuri. Îmi era frică”, spune Sofia, de doar 5 ani.

Fetița a mers la finalul lunii ianuarie la Cancun cu părinții ei. La sosirea în aeroport, fără nicio explicaţie, familia ei a fost reţinută alături de alţi turişti români sub paza armată a autorităţilor din Mexic. Au stat acolo aproximativ trei zile, iar la început nu li s-a dat apă, mâncare sau medicamente.

Avocatul turiştilor români a solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să adopte o poziţie publică, şi să ia legătura cu autorităţile din Mexic, pentru că un astfel de incident să nu se mai repete.

„Nişte cetăţeni români oneşti au fost trataţi în mod mizerabil, iar atitudinea instituţiilor statului român este de neacceptat şi trebuie sancţionată într-o formă sau alta, indiferent că este Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului sau Preşedenţia României”, spune avocatul Eugen Iordăchescu.

Românii reținuți la Cancun descriu condițiile inumane în care au stat

Turiștii care au trecut prin această experiență au descris condițiile degradante în care au fost reținuți la Cancun și modul în care au fost tratați de către autoritățile mexicane.

„La toaletă mergeam însoţiţi, în prima seară am stat într-o cameră şi toaleta era la 50 de metri, mergeam însoţiţi personalul aeroportului din Cancun, generalii erau înarmaţi mergeau cu noi. Dacă prindeai o bucăţică de saltea care era întinsă pe jos erai norocos. Ei în general vorbeau în spaniolă mai rar era câte o persoană care vorbea şi în engleză. Era greu să comunicăm cu ei”, spune Mihai Tăpălagă, turist.

Mihai a fost printre puţinii români norocoşi, cărora li s-a permis într-un final accesul pe teritoriul mexican, şi a putut să îşi continue vacanţa.

Turiștii români nu au primit nici acum vreo explicație

Cei 25 de români susțin că dispozitivele electronice le-au fost confiscate de către autorități și nici măcar la o lună distanță nu au primit explicații cu privire la incident.

„Senzaţia era de abandon din partea cuiva care ar trebui să ne ajute”, spune o turistă din grup.

Inițial, turiștilor li s-a spus că sunt verificați de serviciile americane, care s-ar fi temut de traficul ilegal de persoane din Mexic.

Ulterior, autoritățile mexicane au informat că ar fi căutat un suspect în avionul cu care au sosit românii.

La început, oamenilor li s-a spus că sunt verificaţi de serviciile din SUA, care s-ar fi temut de traficul ilegal de persoane din Mexic, şi că ar fi căutat de fapt un suspect în avionul plin de români.