• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Barack Obama a avertizat Ucraina că vor exista „consecințe” dacă vor fi depășite limitele

Barack Obama a avertizat Ucraina că vor exista „consecințe” dacă vor fi depășite limitele
Barack Obama îl amenință pe Ianukovici

Președintele american, Barack Obama, a avertizat miercuri Ucraina că ar putea exista „consecințe”, subliniind că puterea de la Kiev ar trebui să garanteze „manifestanților pașnici” dreptul de a se exprima „fără teamă de represiune”, relatează AFP.

„Vreau să fiu foarte clar, am urmărit îndeaproape evoluțiile din ultimele zile din Ucraina și așteptăm ca Guvernul ucrainean să dea dovadă de reținere, să nu recurgă la forță împotriva manifestanților pașnici”, a spus Obama, aflat în vizită în Mexic.

„Statele Unite consideră că Administrația de la Kiev poartă principala responsabilitate pentru violențe” și că trebuie „să gestioneze în mod adecvat situația (…). Ea trebuie să se asigure că poporul ucrainean are posibilitatea de a se reuni și de a se exprima liber (…), fără teamă de represiune”, a adăugat președintele american.

Totodată, Statele Unite doresc ca manifestanții ucraineni să rămână „pașnici”, a subliniat el.

„Vom urmări îndeaproape situația (…), alături de partenerii europeni și comunitatea internațională, vor exista consecințe dacă vor fi depășite limitele”, a avertizat Obama.

„Și aceasta include de a ne asigura că militarii ucraineni nu se vor implica în ceea ce ar trebui să fie o problemă care poate fi rezolvată de civili”, a declarat el.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a demis pe șeful Statului Major și a anunțat măsuri „antiteroriste” împotriva opozanților radicali, a doua zi de la o intervenție a poliției, soldată cu cel puțin 26 de morți la Kiev.

Inchide