BBC: Mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport ONU privind schimbările climatice

BBC: Mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport ONU privind schimbările climatice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/10/2021, 10:47

O anchetă BBC, realizată după o scurgere uriașă de informații, arată cum mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport științific care ar urma să stabilească modul în care ONU va aborda schimbările climatice.

Scurgerile de informații arată că Arabia Saudită, Japonia și Australia se numără printre țările care cer ONU să reducă importanța renunțării la combustibilii fosili.

De asemenea, datele arată că unele națiuni bogate se întreabă de ce trebui să plătească mai mult statelor mai sărace pentru a trece la tehnologii ecologice.

Acest „lobby” ridică întrebări cu privire la summitul climatic COP26, care urmează să se desfășoare în luna noiembrie.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, este cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și ar urma să aibă loc în orașul Glasgow, Scoția, între 31 octombrie și 12 noiembrie 2021.

Scurgerea de informații arată, printre altele, țările care fac presiuni pentru relaxarea recomandărilor ONU și vine cu doar câteva zile înainte ca statelor lumii să le fie cerut, în cadrul COP26, să își asume obiective pentru a încetini schimbările climatice și pentru a menține încălzirea globală la cel mult 1,5 grade peste temperaturile din perioada pre-industrială.

Documentele constau în peste 32.000 de trimiteri făcute de guverne, companii și alte părți interesate echipei de oameni de știință care întocmește raportul ONU menit să reunească cele mai bune dovezi științifice cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice.

Aceste „rapoarte de evaluare” sunt întocmite la fiecare șase până la șapte ani de către Grupul interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), organismul ONU însărcinat cu evaluarea schimbărilor climatice.

Aceste rapoarte sunt utilizate de către guverne pentru a decide ce acțiuni sunt necesare pentru a combate schimbările climatice.

Scurgerea de informații arată că mai multe țări și organizații susțincop26 că lumea nu are nevoie să reducă utilizarea combustibililor fosili la fel de repede pe cât recomandă actualul proiect de raport.

BBC: Arabia Saudită și Australia, printre țările care vor modificarea raportului ONU

Un consilier din cadrul Ministerului Petrolului din Arabia Saudită cere ca expresii precum „nevoia de acțiuni urgente și accelerate de atenuare la toate nivelurile” să fie eliminate din raport.

Un înalt oficial guvernamental australian respinge ideea conținută în raport potrivit căreia închiderea centralelor electrice pe cărbune este necesară, chiar dacă renunțarea la cărbune este unul dintre obiectivele declarate în cadrul conferinței COP26.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un important exportator de cărbune.

Potrivit unui om de știință de la Institutul Central de Cercetare în Minerit și Combustibili din India, care are legături puternice cu Guvernul indian, cărbunele va rămâne principalul pilon al producției de energie timp de decenii, din cauza „provocărilor extraordinare” ale furnizării de energie electrică la prețuri accesibile .

India este al doilea cel mai mare consumator de cărbune din lume.

O serie de țări pledează în favoarea unor tehnologii în curs de dezvoltare și mometan foarte costisitoare, concepute pentru captarea și stocarea permanentă a dioxidului de carbon în subteran. Arabia Saudită, China, Australia și Japonia – toate mari producători sau utilizatori de combustibili fosili – precum și Organizația Țărilor Exportatoare de petrol (OPEC), susțin toate tehnologia de captare și stocare a carbonului.

Brazilia și Argentina, doi dintre cei mai mari producători de produse din carne de vită și hrană pentru animale din lume, se pronunță puternic împotriva dovezilor din proiectul de raport care spun că reducerea consumului de carne este necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

O serie de țări, în mare parte din Europa de Est, susțin că proiectul de raport ar trebui să fie mai favorabil rolului pe care energia nucleară îl poate juca în îndeplinirea obiectivelor ONU privind clima.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York