BBC: Mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport ONU privind schimbările climatice

BBC: Mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport ONU privind schimbările climatice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21/10/2021, 10:47

O anchetă BBC, realizată după o scurgere uriașă de informații, arată cum mai multe state ale lumii fac lobby pentru modificarea unui raport științific care ar urma să stabilească modul în care ONU va aborda schimbările climatice.

Scurgerile de informații arată că Arabia Saudită, Japonia și Australia se numără printre țările care cer ONU să reducă importanța renunțării la combustibilii fosili.

De asemenea, datele arată că unele națiuni bogate se întreabă de ce trebui să plătească mai mult statelor mai sărace pentru a trece la tehnologii ecologice.

Acest „lobby” ridică întrebări cu privire la summitul climatic COP26, care urmează să se desfășoare în luna noiembrie.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, este cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și ar urma să aibă loc în orașul Glasgow, Scoția, între 31 octombrie și 12 noiembrie 2021.

Scurgerea de informații arată, printre altele, țările care fac presiuni pentru relaxarea recomandărilor ONU și vine cu doar câteva zile înainte ca statelor lumii să le fie cerut, în cadrul COP26, să își asume obiective pentru a încetini schimbările climatice și pentru a menține încălzirea globală la cel mult 1,5 grade peste temperaturile din perioada pre-industrială.

Documentele constau în peste 32.000 de trimiteri făcute de guverne, companii și alte părți interesate echipei de oameni de știință care întocmește raportul ONU menit să reunească cele mai bune dovezi științifice cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice.

Aceste „rapoarte de evaluare” sunt întocmite la fiecare șase până la șapte ani de către Grupul interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), organismul ONU însărcinat cu evaluarea schimbărilor climatice.

Aceste rapoarte sunt utilizate de către guverne pentru a decide ce acțiuni sunt necesare pentru a combate schimbările climatice.

Scurgerea de informații arată că mai multe țări și organizații susțincop26 că lumea nu are nevoie să reducă utilizarea combustibililor fosili la fel de repede pe cât recomandă actualul proiect de raport.

BBC: Arabia Saudită și Australia, printre țările care vor modificarea raportului ONU

Un consilier din cadrul Ministerului Petrolului din Arabia Saudită cere ca expresii precum „nevoia de acțiuni urgente și accelerate de atenuare la toate nivelurile” să fie eliminate din raport.

Un înalt oficial guvernamental australian respinge ideea conținută în raport potrivit căreia închiderea centralelor electrice pe cărbune este necesară, chiar dacă renunțarea la cărbune este unul dintre obiectivele declarate în cadrul conferinței COP26.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un important exportator de cărbune.

Potrivit unui om de știință de la Institutul Central de Cercetare în Minerit și Combustibili din India, care are legături puternice cu Guvernul indian, cărbunele va rămâne principalul pilon al producției de energie timp de decenii, din cauza „provocărilor extraordinare” ale furnizării de energie electrică la prețuri accesibile .

India este al doilea cel mai mare consumator de cărbune din lume.

O serie de țări pledează în favoarea unor tehnologii în curs de dezvoltare și mometan foarte costisitoare, concepute pentru captarea și stocarea permanentă a dioxidului de carbon în subteran. Arabia Saudită, China, Australia și Japonia – toate mari producători sau utilizatori de combustibili fosili – precum și Organizația Țărilor Exportatoare de petrol (OPEC), susțin toate tehnologia de captare și stocare a carbonului.

Brazilia și Argentina, doi dintre cei mai mari producători de produse din carne de vită și hrană pentru animale din lume, se pronunță puternic împotriva dovezilor din proiectul de raport care spun că reducerea consumului de carne este necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

O serie de țări, în mare parte din Europa de Est, susțin că proiectul de raport ar trebui să fie mai favorabil rolului pe care energia nucleară îl poate juca în îndeplinirea obiectivelor ONU privind clima.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...