Belgia menține ALERTA TERORISTĂ la nivel maxim. Sunt căutați doi teroriști, dintre care unul suspectat a fi kamikaze

Belgia menține ALERTA TERORISTĂ la nivel maxim. Sunt căutați doi teroriști, dintre care unul suspectat a fi kamikaze
Publicat: 22/11/2015, 15:59

Amenințarea este mult mai mare decât cea pe care o reprezintă teroristul Salah Abdeslam, unul dintre suspecții în cazul atacurilor de la Paris, a declarat ministrul de interne Jan Jambon. „este vorba de mai mulți suspecți și acesta este motivul unei mobilizăro atât de mari. Urmărim situația minut cu minut. Este o amenințare reală, dar depunem toate eforturile, zi și noapte, pentru a face față situației”, a spus el.

O reuniune de securitate ca avea loc în cursul zilei pentru a evalua situația.

Premierul Charles Michel a a confirmat într-o conferință de presă că guvernul se temea de atacuri similare celor de la Paris. Vineri, una din cele două persoane care l-au recuperat de la Paris pe Salah Abdeslam a indicat că în timpul călătoriei spre Bruxelles acesta era „extrem de nervos”. Potrivit avocatului său, Salah Abdeslam ar fi putut purta sub haină o centură cu explozibil care să nu fi fost observată.

Centrul Bruxellesului a fost aproape gol sâmbătă seara din cauza alertei teroriste, care ar putea fi prelungită duminică, în timp ce continuă căutarea lui Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, care potrivit unor surse ar avea o centură cu explozibili, relatează BBC News.

Autoritățile belgiene au ridicat sâmbătă la nivelul maxim alerta teroristă în Regiunea Bruxelles, evocând o „amenințare serioasă și iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum și recomandări specifice pentru populație”.

Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a făcut apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum „concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transporturile în comun” și centrele comerciale foarte frecventate. OCAM a cerut de asemenea populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Premierul belgian, Charles Michel, a declarat sâmbătă, la finalul unei reuniuni a Consiliului național de securitate, că alerta teroristă a fost ridicată la nivelul maxim „în urma unor informații privind riscul unui atentat similar celor de la Paris”, „comis în mai multe locuri, de mai mulți indivizi cu arme și explozibili”.

Prin urmare, metroul din Bruxelles a fost închis cel puțin până duminică după-amiază, când OCAM va reevalua amenințarea. O nouă reuniune a Consiliului de securitate este prevăzută duminică.

Ambasada Statelor Unite i-a sfătuit pe cetățenii americani din Belgia să rămână în case, iar Comandamentul european al SUA a restricționat accesul personalului militar și contractual în oraș pentru 72 de ore.

Sâmbătă seara, centrul Bruxellesului a fost aproape gol, restaurantele și barurile fiind închise devreme pe fondul temerilor privind atacuri similare celor de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți.

Autoritățile continuau să îl caute pe Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris, bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbați, Hamza Attou și Mohammed Amri, arestați la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, și inculpați.

Potrivit unor surse, Salah Abdeslam s-ar afla în Regiunea Bruxelles și ar încerca să fugă în Siria. Abdeslam ar avea o geacă largă, sub care ar ascunde o centură cu explozibili, fiind pregătit să comită un atac sinucigaș, i-a spus avocatei sale unul dintre bărbații care l-au ajutat să vină în Belgia.

Avocata Carine Couquelet a declarat la televiziunea belgiană că această informație ridică semne de întrebare, inclusiv posibilitatea ca Salah Abdeslam să fi ezitat să-și detoneze centura explozivă la Paris, așa cum a făcut fratele său Brahim.

Prieteni ai lui Abdeslam au declarat pentru ABC News că au vorbit cu el pe Skype și le-a spus că se ascunde la Bruxelles și încearcă cu disperare să ajungă în Siria.

Aceștia au precizat că suspectul este prins la mijloc, între autoritățile europene care îl caută și membrii grupării Stat Islamic, care îl „urmăresc”, nemulțumiți că nu și-a detonat centura cu explozibili.

Potrivit presei belgiene, poliția din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informații obținute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple