Belgia prelungește ALERTA TERORISTĂ la nivel maxim încă o săptămână. Peste 1.000 de oameni, pe urmele celui mai căutat terorist din lume

Belgia prelungește ALERTA TERORISTĂ la nivel maxim încă o săptămână. Peste 1.000 de oameni, pe urmele celui mai căutat terorist din lume
Publicat: 26/11/2015, 17:19

Nivelul de alertă maximă – nivelul 4 – este menținut timp de o săptămână în regiunea Bruxelles, a anunțat luni seara premierul belgian Charles Michel, care a adăugat că metroul și școlile, închise de sâmbătă, urmează să fie redeschise miercuri, relatează Reuters în pagina electronică.

Nivelul amenințării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare, a anunțat premierul. În ceea ce privește metroul, acesta ar putea fi deschis în mod treptat, începând de miercuri, a declarat Charles Michel, care și-a exprimat speranța revenirii la normal, dar care a precizat că amenințarea era la fel de puternică luni ca duminică. De asemenea, școlile vor fi deschise.

Salah Abdeslam rămâne cel mai căutat terorist al momentului. În ciuda operațiunilor de amploare ale forțelor de securitate la Bruxelles acesta nu a fost capturat, iar ministrul de Interne, Jan Jambon crede că este ajutat de o întreagă rețea de islamiști. Pentru căutarea sa sunt mobilizați peste 1.000 de oameni.

„În total, forțe de securitate, soldați și poliția federală înseamnă un dispozitiv format din peste o mie de oameni. Este vorba despre o mobilizare uriașă. Cred că beneficiază de foarte mult ajutor pe teritoriul nostru”, a spus Jambon.

Presa din Belgia a prezentat informații potrivit cărora Salah Abdeslam ar fi fost văzut la bordul unei mașini pe o autostradă care face legătura cu Germania.

Colegii noștri sunt dotați cu echipament special, unii dintre ei au și mitraliere. Am luat această decizie pentru că este posibil să ne confruntăm cu oameni înarmați”, a spus Band Kuepper, purtător de cuvânt al Poliției germane.

Salah Abdeslam, 26 ani, naționalitate franceză (născut la Bruxelles, în suburbia Molenbeek) este unul dintre teroriștii implicați în atentatele de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți și peste 300 de răniți. După atacuri, acesta ar fi fost oprit de Poliție și lăsat să plece.

Un aviz de cercetare și un mandat internațional de arestare au fost emise pe numele său. El este singurul care a reușit să fugă dintre cei opt atacatori. După atentate, acesta a pornit spre Belgia, însoțit de doi prieteni. Potrivit RTL, l-ar fi controlat pe Salah Abdeslam în Cambrai, sâmbătă dimineața, a doua zi după atentate, în apropiere de granița cu Belgia, atunci când acesta se afla acolo cu doi prieteni, într-un VW Golf. Ei au fost lăsați să plece însă, pentru că numele său și al prietenilor nu apăreau pe vreo listă de persoane căutate.

Ulterior, anchetatorii au aflat că Salah Abdeslam ar fi condus una dintre mașinile pe care le-au folosit teroriștii kamikaze pentru a ajunge la Paris, Seat-ul negru care a fost găsit în zona districtelor X și XI în care s-au produs atacurile armate.

Din 2009 până în 2011, Salah a lucrat ca tehnician la Societatea de Transporturi Intercomunale din Bruxelles (STIB), scrie cotidianul La Libre Belgique. Și el ar fi parăsit Europa, pentru o perioadă, pentru a merge în Siria.

Salah este fratele mai mic al lui Brahim Abdeslam și fratele lui Mohammed, cel din urmă fiind arestat și eliberat în Belgia, iar primul murind în timpul atentatelor, aruncându-se în aer. Mohammed a fost eliberat luni de autorități, la fel și familia sa, după ce au fost interogați. Mohammed lucrează pentru consiliul local din Molenbeek de 10 ani și susține că el și mama sa habar nu aveau despre activitățile celor doi frați ai săi.

Sâmbătă și duminică, forțele de securitate belgiane au efectuat raiduri de amploare în regiunea Bruxelles vizând capturarea lui Salah Abdeslam, însă acesta a fost de negăsit.

Șaisprezece suspecți au fost arestați duminică seara, identitățile lor nefiin însă dezvăluite. Nouăsprezece percheziții au fost efectuate la Bruxelles și trei la Charleroi, vizând, se pare, anturajul lui Abdeslam potrivit parchetului federal Belgia.

Nici arme și nici explozibili nu au fost confiscate în aceste operațiuni, ceea ce sugerează că amenințarea teroristă „gravă și iminentă” care viza Bruxelles-ul nu a fost îndepărtată.

SUA emit un avertisment mondial de călătorie în urma atacurilor teroriste

Americanii să fie atenți la eventuale riscuri de călătorie, în special în perioada sărbătorilor, în urma creșterii nivelului amenințărilor teroriste în întreaga lume, a avertizat luni Departamentul de Stat american, relatează AP în pagina electronică.

Potrivit acestei alerte de călătorie – valabile până pe 24 februarie – informații curente sugerează că militanți din cadrul Statului Islamic (SI), Al-Qaida, Boko Haram și altor grupări teroriste continuă să plănuiască atacuri în mai multe regiuni.

Autoritățile americane afirmă că sunt probabile atacuri teroriste atât timp cât membri SI se întorc din Siria și Irak, iar alte persoane neafiliate unor grupări teroriste se angajează, de asemenea, în acțiuni violente.

Extremiști au vizat evenimente sportive, spectacole, piețe în aer liber și zboruri. În ultimul an au fost comise atacuri în Franța, Nigeria, Danemarca, Liban, Trcia și Mali. SI a revendicat responsabilitatea atacului cu bombă comis pe 31 octombrie la bordul unui avion de linie, în Egipt, soldat cu 224 de morți.

„Cetățenii americani este necesar să dea dovadă de vigilență atunci când se află în locuri publice sau folosesc mijloace de transport în comun”, se arată în alerta emisă de Departamentul de Stat.

„Fiți atenți la ceea ce se întâmplă în imediata apropiere și evitați mulțimile de oameni sau locurile aglomerate. Fiți deosebit de prudenți în perioada sărbătorilor, festivalurilor și evenimentelor”, îndeamnă diplomația americană.

Departamentul de Stat anunță că Statele Unite efectuează schimburi de informații cu aliații în legătură cu amenințările terorismului internațional.

Washingtonul a emis această alertă în aceeași zi în care premierul belgian a anunțat că Bruxellesul rămâne la cel mai ridicat nivel de alertă – timp de cel puțin încă o săptămână. Măsuri de securitate sporită, adoptate în urma atacurilor teroriste de la Paris, soldate cu 130 de morți, practic au blocat capitala belgiană și europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple