Valentin Vidu
02.03.2016
Internațional

Ben Laden, pacifistul. Scrisoarea fostului lider Al-Qaida către americani, făcută publică

Ben Laden, pacifistul. Scrisoarea fostului lider Al-Qaida către americani, făcută publică
Osama ben Laden a scris o scrisoare în care îndemna poporul american să-l ajute pe președintele Barack Obama să lupte împotriva unor modificări climatice "catastrofale" și să "salveze umanitatea", relevă documente date publicității recent, relatează Reuters în pagina electronică.

Această scrisoare face parte dintre materialele ridicate în raidul american – de la 2 mai 2011 în ascunzătoarea lui ben Laden din Pakistan, în care liderul rețelei Al-Qaida a fost ucis – și care au fost date publicității marți de către administrația Obama.

Scrisoarea – nedatată și nesemnată – „către poporul american”, pe care oficiali americani în domeniul informațiilor i-au atribuit-o lui ben Laden, pare că a fost scrisă la puțin timp după ce Obama și-a început primul mandat, în 2009, având în vedere trimiterile la evenimente din acest text.

Preocupările liderului terorist în domeniul modificărilor climatice au apărut prima dată în ianuarie 2010, într-o înregistrare audio publicată de postul al Jazeera, dar și în 2015, când a fost declasificată prima serie de documente confiscate în raid.

În această scrisoare dezlânată, publicată marți, fostul lider al rețelei teroriste denunță criza financiară americană din 2007-2008 și războaiele conduse de către Statele Unite în Irak și Afganistan.

El îi îndeamnă pe americani să lanseze „o mare revoluție a libertății” pentru a-l elibera pe președintele american de aceste influențe.

Acest lucru i-ar fi permis lui Obama să ia „o decizie rațională în vederea salvării umanității de gazele nocive care-i amenință destinul”, aprecia ben Laden.

În altă scrisoare, el îndemna un colaborator apropiat să lanseze o campanie media în vederea marcării a zece ani de la atacurile de la 11 septembrie 2001 și să promoveze un îndemn la reducerea gazelor cu efect de seră.

Ben Laden sublinia că lumea ar fi un loc cu mult mai bun dacă ar lupta împotriva modificărilor climatice, în loc să poarte un război împotriva islamului.

„Lumea ar trebui să depună eforturi în vederea reducerii emisiilor de gaze”, se arată în această scrisoare – la rândul ei nesemnată și nedatată, adresată unei persoane identificate drept Shaykh Mahmud – despre care oficiali americani în domeniul informațiilor afirmă că a fost scrisă de către ben Laden.

„Aceasta este o luptă între două dintre cele mai mari culturi de pe Pământ și este purtată în umbra unor condiții climatice catastrofale”, se arată în document.

Inchide