Biden îi cere lui Netanyahu să analizeze posibilitatea creării unui STAT palestinian /Borrell: Soluția ar putea fi impusă Israelului

Biden îi cere lui Netanyahu să analizeze posibilitatea creării unui STAT palestinian /Borrell: Soluția ar putea fi impusă Israelului
Publicat: 19/01/2024, 22:14

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut, vineri, premierului israelian Benjamin Netanyahu să reducă intensitatea ofensivei militare din Fâșia Gaza, să faciliteze asistența umanitară și să analizeze posibilitatea înființării unui stat palestinian, în timp ce Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a sugerat că soluția coexistenței a două state ar putea fi impusă Israelului de comunitatea internațională.

”Președintele Biden a avut șansa de a discuta în cursul dimineții cu premierul Netanyahu, au discutat despre eforturile în curs pentru a obține eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas. Cei doi lideri au analizat și situația din Fâșia Gaza și trecerea la operațiuni punctuale care vor permite transferul unui volum mai mare de asistență umanitară, în timp ce vor fi menținute presiunile militare asupra Hamas și asupra liderilor acestui grup. (…) Președintele SUA a evocat și responsabilitatea Israelului, chiar dacă menține presiunile militare asupra Hamas, de a reduce atacurile asupra civililor și a proteja persoanele nevinovate”, a declarat vineri seară John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

”Președintele SUA a prezentat și viziunea sa asupra unei păci durabile și asupra securității Israelului, pentru integrarea deplină a țării în regiune, prin soluția a două state, care să garanteze securitatea Israelului”, a subliniat John Kirby, într-o conferință de presă.

De asemenea, oficialul american a anunțat că Statele Unite au efectuat vineri noi bombardamente asupra pozițiilor militare ale militanților huthi din Yemen, ca ripostă la atacurile acestora asupra culoarelor de navigație din Marea Roșie.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că se opune ideii înființării unui stat palestinian, semnalând intenția de a menține controlul în materie de securitate asupra Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist palestinian Hamas.

”Oricine vorbește despre ziua post-Netanyahu vorbește despre crearea unui stat palestinian împreună cu Autoritatea Palestiniană. Toate deceniile de conflict nu sunt rezultatul absenței unui stat palestinian, ci sunt asociate existenței unui stat, statul evreu. Ne confruntăm cu terorism din partea tuturor teritoriilor pe care le evacuăm”, a declarat Netanyahu joi.

Borrell: Soluția unui stat palestinian ar putea fi impusă Israelului de comunitatea internațională

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a sugerat vineri că Israelului i-ar putea fi impusă de comunitatea internațională crearea unui stat palestinian.

Într-un discurs rostit la Universitatea din Valladolid, în Spania, Borrell a declarat că singura soluție politică la conflictul israelo-palestinian este crearea unui stat palestinian.

”O astfel de soluție ar putea fi impusă din exterior”, în lipsa acordului Israelului. ”Fără o intervenție internațională, spirala urii va continua să se transmită din generație în generație. Cele două părți sunt într-o opoziție prea mare pentru a ajunge la un acord în mod autonom. Dacă toată lumea este favorabilă unei astfel de soluții, comunitatea internațională va trebui să o impună”, a subliniat Borrell, citat de presa spaniolă și de cotidianul The Times of Israel.

Uniunea Europeană și Statele Unite susțin reluarea procesului de pace israelo-palestinian și implementarea soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian.

Conform cotidianului Financial Times, națiuni arabe au lansat o inițiativă pentru un armistițiu permanent între Israel și grupurile islamiste palestiniene, prin eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, în cadrul unui plan amplu care ar oferi statului evreu normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită dacă acceptă progrese ”ireversibile” în sensul creării unui stat palestinian.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană a creat un regim special de SANCȚIUNI contra grupurilor palestiniene Hamas și Jihadul Islamic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii