Bilanțul naufragiului din apropierea Insulei Lampedusa a ajuns la 194 de morți. „Nu voi uita niciodată ceea ce am văzut”

Bilanțul naufragiului din apropierea Insulei Lampedusa a ajuns la 194 de morți. Nu voi uita niciodată ceea ce am văzut
Publicat: 07/10/2013, 11:38
Actualizat: 09/06/2014, 15:34

Scafandrii au scos la suprafață, duminică, alte 83 de cadavre ale unor imigranți care au murit joi într-un naufragiu în apropierea Insulei Lampedusa, o „tragedie” care nu ar trebui să se mai producă vreodată, a spus ministrul italian Cecile Kyenge, relatează AFP.

Amploarea dramei a multiplicat îndemnurile pentru modificarea politicilor europene în materie de imigrație.

Cele 83 de cadavre recuperate duminică ridică la 194 de morți bilanțul oficial provizoriu al unei drame care ar fi provocat între 300 și 360 de victime, potrivit unor estimări pesimiste ale autorităților.

Numai 155 din cei 480-520 de eritreeni și somalezi prezenți la bordul vasului de pescuit plecat clandestin de la Misrata, în Libia, au fost salvați. Supraviețuitorii sunt toți eritreeni, cu excepția pilotului navei, un tunisian în vârstă de 35 de ani care a fost arestat.

„Familia mea și mulți prieteni se aflau pe acest vas. Nu pot să vorbesc, este prea dureros”, a spus pentru AFP Ali, un supraviețuitor în vârstă de 25 de ani.

Potrivit lui, focul s-a declanșat pe vas după ce căpitanul a dat foc unei cămăși pentru a atrage atenția Pazei italiene de Coastă, aflate în apropiere de țărmul Lampedusei.

„Când oamenii au văzut flăcările, s-au îndreptat în grabă spre cealaltă latură, iar vasul s-a dezechilibrat. Foarte mulți oameni au căzut în apă. Teroarea a început”, a relatat el.

Rocco Cannel, proprietarul unei școli de scafandri, a fost primul care a văzut epava. „Nu voi uita niciodată ceea ce am văzut”, a declarat el pentru AFP.

Scafandrii au descris scene de coșmar. Mai multe trupuri neînsuflețite au rămas blocate în epavă, strânse unele în altele, sau împrăștiate pe fundul mării.

Autoritățile italiene iau în calcul să ranflueze vasul, care se află la 47 de metri de fund la o jumătate de kilometru de coasta Insulei Lampedusa.

Cecile Kyenge, ministrul italian al Integrării, originară din Republica Democratică Congo (RDC), a asistat duminică la aducerea unor cadavre în micul port. Ea și-a exprimat speranța să nu se mai întâmple „vreodată asemenea tragedii”. Politici de „prevenție” sunt necesare, a spus ea.

Într-un interviu pentru Corriere della Sera, în care a anunțat triplarea (de la 8.000 la 24.000) locurilor pentru adăpostirea imigranților, ea a pledat pentru politici de imigrare mai puțin „punitive” în Italia și în Uniunea Europeană (UE), pentru că, în opinia sa, „fluxurile migratorii s-au schimbat”, majoritatea fiind, în prezent, refugiați de război, ci nu imigranți economici.

Kyenge a denunțat „absurditatea” unei legi italiene care consideră ca fiind „suspecți” de imigrație clandestină oameni care fug de conflicte.

Ministrul a anunțat discuții la nivel interministerial cu privire la această problemă. Dar dosarul nu întrunește un consens în Guvernul de coaliție stânga-dreapta condus de Enrico Letta.

Italia, care se confruntă cu un nou aflux excepțional de imigranți (30.000 de la începutul anului, adică de patru ori mai mult decât în 2012), a reușit să includă problema migrației pe ordinea de zi a unei reuniunii ministeriale europene, la Luxemburg, miercuri.

Letta, care a anunțat miercuri vizita pe insulă a președintelui Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barosso, a insistat asupra actualei instabilități a frontierei libiene.

„Problema noastră este Libia. Totul s-a schimbat în doi ani, vom merge acolo să adoptăm reguli mai stricte”, a declarat șeful Guvernului italian pentru postul de știri Sky TG24.

Roma vrea ca problema să fie discutată la următorul summit european, pe 24 și 25 octombrie, la Bruxelles.

UE trebuie să ajute mai mult Italia, care „nu poate să fie prima țară (de intrare a imigranților africani) și să ia totul pe umerii săi”, a apreciat Letta.

Potrivit șefului diplomației franceze Laurent Fabius, Parisul va propune, probabil, includerea problemei pe ordinea de zi a summitului european.

Potrivit unor ONG-uri, între 17.000 și 20.000 de imigranți au murit încercând să traverseze această mare spre sudul Europei în ultimii 20 de ani.

Centrul de primire de pe insulă este suprapopulat (1.000 de ocupanți pentru 250 de locuri), iar o parte dintre refugiați, printre care și persoanele salvate în acest naufragiu, au fost nevoite să doarmă afară în ultimele nopți.

Papa Francisc l-a trimis la Lampedusa pe capelanul personal, Konrad Krajewski, cu misiunea de a binecuvânta victimele.

Papa însuși a cerut, în timpul rugăciunii Angelus, un moment de tăcere miilor de credincioși reuniți ca în fiecare dimineață în Piața Sf. Petru, la Vatican.

„Să ne rugăm cu toții în tăcere pentru frații și surorile noastre, femei, bărbați, copii. Ca inimile noastre să plângă în tăcere”, a spus Suveranul Pontif.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se SCHIMBĂ localitățile din România. Ordinul la Guvern: Timpul nu așteaptă!
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×