Bogații din sudul Europei își mută averea în nord: „Am muncit din greu toată viața și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”

Bogații din sudul Europei își mută averea în nord: Am muncit din greu toată viața și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme
Publicat: 28/05/2012, 12:36
Actualizat: 28/05/2012, 12:36

Locuitorii bogați din sudul Europei își transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveția și țările nordice, îngrijorați de perspectiva ieșirii Greciei din zona euro și de situația sectorului bancar din Spania și Portugalia, potrivit unei analize Reuters.

Locuitorii bogați din sudul Europei își transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveția și țările nordice, îngrijorați de perspectiva ieșirii Greciei din zona euro și de situația sectorului bancar din Spania și Portugalia, potrivit unei analize Reuters.

Nikos, un om de afaceri grec cu activități în distribuția de produse farmaceutice, a transferat 7 milioane de euro la o subsidiară a unei bănci elevțiene din Luxembourg, preferând siguranța în pofida dobânzii mult mai mici.

„Am muncit din greu toată viața și mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”, spune el.

Prudența a devenit un trend major în rândul locuitorilor bogați din sudul Europei. Grecii se tem de devalorizarea economiilor odată cu eventuala revenire la drahmă, în timp ce spaniolii și portughezii sunt îngrijorați de situația băncilor locale, astfel că își transferă depozitele către economiile solide din nordul Europei.

Mai mulți consilieri financiari și bancheri ai căror clienți au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garanția UE de 100.000 de euro susțin că au loc „retrageri masive prin transferuri de bani”, în special în perioada care a trecut de la alegerile din Grecia din 6 mai.

Cea mai mare parte din aceste sume a ajuns la bănci din Londra, Frankfurt sau Geneva, potrivit surselor citate.

Un alt bancher, specializat în servicii pentru clienți bogați din Spania, susține că spaniolii își aduc aminte de pachetul de controale de capital și restricții impus în urmă cu zece ani în Argentina, prin care autoritățile au încercat să prevină retragerile masive de depozite din bănci, în special în privința economiilor denominate în dolari.

În zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro, astfel că majoritatea economiilor, mai puțin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituții financiare.

Însă dacă o țară ar pleca din zona euro, conturile bancare ar fi redenominate într-o nouă monedă care s-ar devaloriza puternic în perioada imediat următoare.

Clienții s-ar putea confrunta și cu controale de capital, menite să prevină ieșirile masive și accentuarea devalorizării, sau chiar cu înghețarea tuturor retragerilor.

Un bancher londonez specializat în servicii private a precizat că mai mulți greci cu posibilități se arată „foarte interesați” să-și deschidă conturi în Marea Britanie pentru a-și proteja averile în cazul ieșirii Greciei din zona euro.

Totuși, mutarea banilor în străinătate s-ar putea dovedi o măsură insuficientă, inceertitudinile juridice legate de ieșirea unui stat din zona euro punând sub semnul întrebării modul în care se va face conversia la o nouă monedă.

„Este clar că investitorii greci vor căuta modalități de a păstra euro care nu vor fi convertiți în drahme. Esistă temeri că depozitele în euro deținute de un rezident grec într-un cont bancar din afara țării vor fi de asemenea convertite. De asemenea, nu este sigur dacă titlurile în euro emise de Grecia către entități din afara țării vor fi convertite sau nu”, comentează Damiam Bloom, partener la firma de avocatură Berwin Leighton Paisner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana