Bogdan Aurescu și alți miniștri de Externe, scrisoare către Josep Borrell. Oficialii cer o discuție despre relația cu Balcanii de Vest

Bogdan Aurescu și alți miniștri de Externe, scrisoare către Josep Borrell. Oficialii cer o discuție despre relația cu Balcanii de Vest
Bogdan Aurescu și alți miniștri de Externe, scrisoare către Josep Borrell. Oficialii cer o discuție despre relația cu Balcanii de Vest. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11/03/2021, 15:11

Ministrul Afacerilor Extere, Bogdan Aurescu, dar și alți opt miniștri de Externe din state membre UE, i-au transmis o scrisoare privind Balcanii de Vest șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Mai exact, cei nouă miniștri îi solicită Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate includerea pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care va avea loc în luna aprilie, a unei discuții cu privire la relația cu Balcanii de Vest, informează site-ul agenției Agerpres.

Pe lângă Bogdan Aurescu, au mai semnat scrisoarea miniștrii de Externe din Austria, Croația, Cehia, Germania, Grecia, Irlanda, Slovacia și Slovenia.

Schimbările în Balcanii de Vest, observate de miniștrii europeni

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, scrisoarea vine în contextul în care Balcanii de Vest au înregistrat importante schimbări în ultima perioadă.

Astfel, miniștrii cer o discuție strategică cu privire la această regiune și atrag atenția că Uniunea Europeană ar trebui să abordeze Balcanii de Vest dintr-o perspectivă mai amplă.

„Scrisoarea adresată Înaltului Reprezentant de către cei nouă miniştri de externe europeni vine în contextul numeroaselor schimbări care au avut loc în regiunea Balcanilor de Vest în ultima perioadă. Astfel, miniştrii de externe subliniază importanţa unei discuţii strategice pe această temă, având în vedere o serie de evoluţii interne din aceste state, peste care s-au suprapus provocările aduse de pandemia de COVID-19, exacerbând tendinţe deja existente, unele dintre acestea având implicaţii geopolitice.

Scrisoarea menţionează faptul că UE ar trebui să abordeze regiunea nu doar din perspectiva extinderii, ci şi dintr-o perspectivă mai amplă de politică externă, pentru a răspunde mai bine evoluţiilor interne şi pentru un angajament mai activ în relaţia cu state terţe. De asemenea, miniştrii europeni au pledat pentru o bună coordonare cu Statele Unite ale Americii, partener cheie în regiune, şi evidenţiază importanţa crescută a unei poziţionări europene comune şi eficiente. Totodată, miniştrii europeni au subliniat în conţinutul scrisorii faptul că UE a continuat, în această perioadă, să sprijine în mod consistent regiunea, fiind însă necesară o comunicare mai eficientă”, se arată în comunicat.

România promovează aderarea acestor state la UE

De asemenea, comunicatul Ministerului de Externe mai susține că România susține o angajare vizibilă și eficientă a Uniunii Europene în Balcanii de Vest, atât în ceea ce privește extinderea propriu-zisă a UE, cât și în lupta împotriva pandemiei.

„România va continua să aibă un rol activ în promovarea liniilor de acţiune de natură să profileze o angajare vizibilă şi eficientă a Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest, atât în ce priveşte politica de extindere a UE, ca instrument de asigurare a păcii, a stabilităţii şi bunăstării în această regiune, cât şi în ce priveşte sprijinul acordat de UE în contextul eforturilor de gestionare a pandemiei de COVID-19”, arată MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...