• Publicat:
Internațional

Boris Johnson, avertizat de PE asupra efectelor grave ale unui Brexit fără acord

Boris Johnson, avertizat de PE asupra efectelor grave ale unui Brexit fără acord
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European l-au avertizat, miercuri, pe noul premier Boris Johnson asupra efectelor economice foarte grave asupra Marii Britanii dacă se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit.

Boris Johnson, noul lider al Partidului Conservator britanic și prim-ministru, a declarat în mai multe rânduri că va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană cel târziu pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un acord Brexit.

„Recentele declarații, în special cele din campania electorală pentru conducerea Partidului Conservator, au sporit considerabil riscul unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din UE”, au avertizat liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European după o întâlnire cu negociatorul-șef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier.

„O ieșire a Marii Britanii din UE fără niciun acord ar avea efecte foarte grave, chiar dacă daunele nu vor fi suportate în același mod de ambele părți”, au avertizat liderii grupurilor politice din PE.

Un eventual Brexit fără acord „nu ar fi compensat prin nicio formă de aranjament sau miniacord între UE și Marea Britanie”, au atras atenția liderii grupurilor politice, reiterând că Uniunea Europeană nu va renegocia Acordul Brexit.

Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste din Marea Britanie, a contestat, marți, modul în care Boris Johnson a fost ales prim-ministru, cerând organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.

 

Inchide