Boris Johnson: Prințul Philip a ajutat monarhia să rămână o instituție vitală

Publicat: 09/04/2021, 16:10
Actualizat: 09/04/2021, 16:37

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, i-a prezentat vineri condoleanțe reginei Elisabeta a II-a după moartea soțului acesteia, prințul Philip, duce de Edinburgh.

Șeful Guvernului de la Londra a spus vineri că de-a lungul timpului, prințul Philip „a inspirat viața a zeci de mii de tineri”, informează Digi24.

„Ducele a ajutat la conducerea monarhiei astfel încât să rămână o instituție vitală pentru echilibrul și fericirea națiunii noastre. A insprat viața a zeci de mii de tineri. Gândurile noastre trebuie să se îndrepte spre Majestatea sa și familia ei. Nu au pierdut doar o figură publică foarte respectată și iubită, ci și un soț devotat, un tată și un bunic iubitor și, în ultimii ani, și străbunic. Regina a spus că țara îi datorează soțului ei mai mult decât ar fi recunoscut el vreodată sau decât știm noi. Și sunt sigur că e așa”, a declarat Johnson.

Prințul Philip a murit vineri

Prinţul Philip, soţul reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii, a decedat vineri dimineaţă, la vârsta de 99 de ani, anunţă Palatul Buckingham.

Drapelele britanice au fost coborâte în bernă la Palatul Buckingham. O notă care anunţă decesul ducelui de Edinburgh a fost afişată pe porţile palatului.

„Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa Regina a anunţat moartea iubitului ei soţ, Alteţa Sa regală prinţul Philip, duce de Edinburgh. Alteţa Sa regală a decedat în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor”, a comunicat Palatul Buckingham, conform BBC News.

Prințul fusese externat luna trecută din spital

În timpul șederii sale la spitalul Regele Edward al VII-lea, ducele a fost vizitat de fiul său, prințul de Wales. După internarea în spitalul regele Edward al VII-lea, prințul Philip a fost transferat la un alt spital. Aici a primit tratament de specialitate pentru o afecțiune cardiacă preexistentă, fiind supus unei proceduri de succes pe 3 martie. Ulterior a fost transferat înapoi la spitalul Regele Edward al VII-lea.

Spitalul este o clinică privată din centrul Londrei, care a tratat-o ​​pe regină în mai multe rânduri, precum și pe duce și pe alți membri ai familiei.

Ducele, care s-a retras din funcțiile regale în 2017, a primit de-a lungul anilor tratament pentru alte afecțiuni de sănătate. Printre acestea se regăsesc o infecție a vezicii urinare în 2012 și o intervenție chirurgicală exploratorie abdominală în iunie 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase