BREAKING NEWS. Cutremur puternic în Marea Egee. Seismul a fost simțit în Turcia și Grecia, iar mai multe clădiri s-au prăbușit | VIDEO

BREAKING NEWS. Cutremur puternic în Marea Egee. Seismul a fost simțit în Turcia și Grecia, iar mai multe clădiri s-au prăbușit | VIDEO
BREAKING NEWS. Cutremur puternic în Marea Egee. Seismul a fost simțit în Turcia și Grecia, iar mai multe clădiri s-au prăbușit | VIDEO. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30/10/2020, 15:16
Actualizat: 30/10/2020, 21:28

Un cutremur puternic s-a produs vineri în Marea Egee, acesta fiind simțit în Grecia și Turcia.

Potrivit primelor estimări, cutremurul ar fi înregistrat aproximativ 7 grade pe scara Richter, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Cutremurul, urmat de aproape 70 de replici

Cutremurul de vineri a fost urmat de cel puțin 67 de replici, a anunțat Agenţia guvernamentală de gestionare a situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD).

Cel puțin patru dintre aceste replici au fost majore.

Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Institutul de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de doi kilometri.

Cel puțin 14 morți și peste 400 de răniți în urma cutremurului

Cel puțin 12 persoane au murit în Turcia și două în Grecia, iar alte 419 au fost rănite în urma puternicului cutremur din Marea Egee.

Autoritățile de la Atena au anunțat decesul a două persoane, dar în acest moment nu este clar care este numărul răniților în Grecia. Cele două victime din Grecia erau doi adolescenți, un băiat și o fată, care au murit în orașul Vathy din insula Samos, după ce un zid s-a prăbușit peste ei.

Citește mai mult…

Bogdan Aurescu, reacție după seism

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis vineri, pe Twitter, un mesaj după cutremurul puternic produs în Marea Egee.

Șeful diplomației române a exprimat solidaritatea României față de Turcia și Grecia în urma seismului și a prezentat condoleanțe celor două națiuni pentru pierderile de vieți omenești suferite.

Citește mai mult…

MAE: Nu sunt români printre victimele cutremurului

Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, în cursul serii de vineri, că nu există informații cu privire la existența unor cetățeni români aflați printre victimele provocate de seism.

Până la acest moment, autoritățile turce, respectiv autoritățile elene, nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunilor României nu au fost primite solicitări de asistență consulară”, a anunțat MAE vineri seara.

Citește mai mult…

Autoritățile au raportat primii morți în urma seismului

Cel puțin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în urma seismului care a afectat Turcia și Grecia vineri, potrivit primelor informații.

Ministrul turc al Mediului, Murat Kurum, a anunțat că multe victime sunt prinse sub dărâmături.

„Unii dintre concetățenii noștri sunt blocați sub dărâmături”, a declarat oficialul turc.

Un tsunami a lovit și insula Samos din Grecia

Și insula Samos din Grecia a fost lovită de inundații ca urmare a valurilor puternice provocate de seism.

Mai multe imagini publicate pe rețelele sociale arată inundații similare celor provocate în regiunea Izmir din Turcia, ca urmare a creșterii bruște a nivelului mării din cauza cutremurului.

Știrea inițială

Un cutremur puternic s-a produs vineri în Marea Egee, acesta fiind simțit în Grecia și Turcia.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în Izmir în urma seismului.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pe Twitter că șase clădiri s-au prăbușit în două districte din provincia Izmir.

Potrivit ministrului, momentan nu există informații cu privire la potențiale victime în cele șase provincii ale țării unde seismul a fost simțit.

Totodată, acesta a adăugat că unele clădiri, deși nu s-au prăbușit, au fost afectate sever de cutremur.

Potrivit Autorității turce pentru Dezastre și Situații de Urgență, magnitudinea seismului ar fi fost de 6,6 grade pe scara Richter, în timp ce USGS susține că acest cutremur ar fi înregistrat 7 grade pe scara Richter.

Cutremurul a produs inundații în Turcia

Potrivit primelor imagini distribuite pe rețelele sociale, cutremurul a produs inundații în provincia Izmir, ca urmare a unor valuri puternice.

Imaginile publicate pe social media arată străzi întregi inundate ca urmare a valurilor produse de cutremur.

Efectele seismului au fost observate și în Portul Izmir.

Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 13:50 (13:50, ora României, n. red.) și s-a simțit cel mai puternic de-a lungul coastei turcești a Mării Egee și în regiunea Marmara, din nord-vestul țării.

Epicentrul seismului a fost la 17 kilometri de coasta provinciei Izmir, la o adâncime de doar 16 kilometri, potrivit autorităților de la Ankara.

USGS anunță că seismul s-a produs la 33,5 kilometri de coasta Turciei, la o adâncime de zece kilometri.

Seismul a fost resimțit și în Grecia

Locuitorii insulei Samos, din Grecia, care are o populație de aproximativ 45.000 de persoane, au fost sfătuiți să evite zonele de coastă.

Anunțul a fost făcut de Eftyhmios Lekkas, directorul Organizației Elene pentru Planificări Seismice.

„A fost un cutremur foarte puternic, cu greu am fi putut avea unul mai mare”, a spus Lekkas.

Autoritățile elene au emis o avertizare de valuri puternice pentru insula Samos ca urmare a seismului.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult