Britanicii se pregătesc SĂ AMÂNE ieșirea din UE. Eventuala FRONTIERĂ dintre Irlanda și Irlanda de Nord, un punct-cheie ale viitorului Acord Brexit

Britanicii se pregătesc SĂ AMÂNE ieșirea din UE. Eventuala FRONTIERĂ dintre Irlanda și Irlanda de Nord, un punct-cheie ale viitorului Acord Brexit
Publicat: 23/01/2019, 05:20
Actualizat: 26/03/2019, 01:06

Uniunea Europeană amenință că va introduce controale vamale la frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relație bilaterală.

„Dacă vreți să fac speculații asupra a ceea ce s-ar întâmpla în Irlanda în scenariul unui Brexit fără acord, cred că este destul de evident că vom avea o frontieră solidă, iar angajamentele asumate prin Acordul din Vinerea Mare și toate lucrurile pe care le-am făcut de ani de zile prin instrumente și programe vor trebui în mod inevitabil să fie adaptate. Sigur că noi vrem pace, sigur că susținem Acordul din Vinerea Mare, dar acestea sunt efectele scenariului Brexitului fără acord,” a declarat Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, citat de The Guardian.

Săptămâna trecută, vicepremierul Irlandei Simon Coveney a fost înregistrat în timp ce îl sfătuia pe ministrul Transporturilorsă nu pomenească despre efectele pe care un Brexit fără acord le-ar avea asupra frontierei, de teama reacției opiniei publice. La finalul unei conferințe de presă, fără să realizeze că microfoanele sunt încă pornite, el se plângea că „odată ce vom începe să vorbim despre controale vamale, lumea va începe să vorbească despre asta și – dintr-o dată – vom deveni guvernul care a reintrodus granițele în mijlocul insulei Irlandei.”

Aseară, Guvernul Irlandei a transmis printr-un comunicat oficial că nu intenționează nici măcar să discute eventualitatea instituirii vreunei frontiere cu Irlanda de Nord.

„Uniunea Europeană, Irlanda și Guvernul britanic au stabilit foarte clar că nu dorim să revenim la frontiere în Irlanda. Această poziție nu s-a schimbat. Acordul din Vinerea Mare asigură că – sub nici o formă – nu vor mai exista frontiere în Irlanda. Ne-a luat 18 luni să-l negociem și a fost ratificat de cele 27 state membre ale UE și aprobat de Guvernul britanic.

În calitate de co-garant al Acordului din Vinerea Mare, Guvernul britanic are responsabilitatea să se asigure că, chiar și în eventualitatea unui Brexit fără acord, nu ne vom întoarce la frontiere.

Nu vom accepta o frontieră concretă și de aceea nici nu avem de gând să discutăm despre acest subiect.”

Deocamdată, devine tot mai cert că data de 29 martie pentru ieșirea Marii Britanii din UE cu un acord privind viitoarele relații bilaterale este nerealistă. După ce acordul negociat de guvern cu UE a fost respins de Parlament, iar cabinetul a supraviețuit moțiunii de neîncredere introdusă de laburiști, premierul Theresa May nu a venit în fața Camerei Comunelor cu un „plan B” concret și se concentrează să recâștige majoritatea pentru aprobarea unui viitor acord, negociind cu rebelii din propriul partid și cu Partidul Democratic Unionist din Irlanda.

Marțea viitoare, parlamentarii ar trebui să voteze o variantă modificată a Acordului Brexit, însă Theresa May nu a oferit deocamdată prea multe indicii despre cum ar putea să arate aceasta, remarcă BBC. La rândul lor, parlamentarii vor putea propune amendamente, dintre care președintele Camerei Comunelor John Bercow va alege pe care le va supune la vot. May a promis parlamentarilor și guvernelor din Scoția și Țara Galilor că le va asigura o mai mare implicare în negocierile care vor continua cu UE, după ce Acordul Brexit va fi aprobat.

„De ce nu pune în discuție prevederile esențiale ale acordului, cum ar fi uniunea vamală, dacă vrea să credem ce spune,” a întrebat Yvette Cooper (Partidul Laburist).

Uluită, după discursul de luni al premierului, Sarah Wollaston (unul dintre parlamentarii conservatori „rebeli”, care dorește un nou referendum) a tras o concluzie simplă: „Parcă votul de săptămâna trecută nici n-ar exista. Planul B este exact Planul A.”

La inițiativa lui Yvette Cooper, mai mulți membri ai Camerei Comunelor vor susține marțea viitoare un proiect de lege care prevede ca, dacă guvernul nu va reuși să obțină aprobarea Parlamentului pentru un acord până pe 26 februarie, ieșirea din Uniunea Europeană să fie amânată.

„Planul B prezentat azi (luni – n.red.) de premier este același Plan A, care a fost respins cu diferență de 230 de voturi. Sunt foarte îngrijorată că manevrele și amânările premierului vor împinge țara într-o ieșire din UE fără un acord, care ar produce daune profunde. Ăsta e motivul pentru care propunem această lege,” a explicat Cooper

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață