Camera Comunelor blochează un nou vot pe tema Acordului Brexit

Redactor:
Mihai Draghici
Camera Comunelor blochează un nou vot pe tema Acordului Brexit
John Bercow, președintele Camerei Comunelor, a blocat, luni după-amiază, o inițiativă a Guvernului Boris Johnson de a programa un nou vot pe tema Acordului Brexit, relatează postul Sky News.

John Bercow a argumentat că moțiunea este practic aceeași cu cea depusă sâmbătă de Guvernul Boris Johnson.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) și Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislației definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislației asociate Acordului Brexit va dura cel puțin câteva luni.

Parlamentul European a anunțat luni că nu va ratifica Acordul Brexit până când documentul nu va fi aprobat de Camera Comunelor.

Premierul Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European. „Solicitarea de prelungire a procedurii Brexit tocmai a ajuns. Voi începe consultările cu liderii Uniunii Europene pentru a stabili cum să reacționăm”, a declarat Donald Tusk. Conform unor surse de la Bruxelles, Uniunea Europeană este dispusă să acorde Marii Britanii o nouă amânare a Brexit, în contextul impasului politic de la Londra.

Boris Johnson declarase la nivel public că nu va solicita amânarea Brexit, argumentând că săptămâna viitoare va încerca să obțină aprobarea de către Camera Comunelor a Acordului de retragere a țării din UE și a legislației aferente.

Inchide