Canadianul condamnat la moarte în China pentru trafic de droguri a pierdut recursul

Canadianul condamnat la moarte în China pentru trafic de droguri a pierdut recursul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/08/2021, 10:25

O instanță din China a respins recursul canadianului Robert Lloyd Schellenberg față de condamnarea la moarte pe care acesta a primit-o anterior pentru trafic de droguri.

Astfel, decizia de condamnare la moarte a canadianului a fost confirmată marți, în contextul în care acest dosar a provocat o criză diplomatică între Beijing și Ottawa, informează Digi24.

Decizia vine cu doar o zi înaintea verdictului justiției chineze într-un alt caz vizând un cetățean canadian, consultantul Michael Spavor, acuzat de spionaj.

Arestarea în China a acestuia din urmă şi a unui al treilea canadian, fostul diplomat Michael Kovrig, a tensionat la sfârşitul anului 2018 relaţiile bilaterale.

Recent, Canada a decis, la cererea Statelor Unite, arestarea lui Meng Wanzhou, un înalt responsabil al gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Relația dintre China și Canada este tot mai tensionată în ultimii ani

Tensiunile dintre China și Canada s-au amplificat la începutul lui 2019, când Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat la moarte după ce a fost acuzat că a încercat să introducă droguri în țară.

Condamnarea acestuia a venit după un proces care a durat doar o zi.

Robert Lloyd Schellenberg a fost condamnat inițial la 15 ani de închisoare, acuzat că a introdus în China metamfetamine, însă a făcut apel, iar un tribunal a decis rejudecarea procesului.

La al doilea proces, procurorii au cerut pedepasa cu moartea pentru canadian, susținând că există dovezi că acesta era membru al unei grupări internaționale de traficanți de droguri.

Bărbatul susține, pe de altă parte, că s-a deplasat în China în scop turistic și că totul este o înscenare.