Când au văzut statuia, oficialii ruși au protestat. O operă care pare să-l înfățișeze pe Putin într-o „postură biblică”, înlăturată din Riga

Publicat: 19/05/2015, 12:01
Actualizat: 05/06/2019, 18:42

Statuia făcea parte dintr-o expoziție intitulată „Disident”, deschisă sâmbătă, cu ocazia Nopții Muzeelor, la „The Corner House”, fostul sediu al KGB din capitala letonă.

Potrivit Russia Today, statuia îl prezintă pe Putin pe o cruce roșie, având cuie bătute în mâini și în cap și purtând o coroană de sârmă ghimpată. Vizitatorii erau invitați să bată și ei cuie, însă au avut reacții diferite, unii răspunzând pozitiv, iar alții preferând să scoată cuiele, relatează postul de televiziune leton TV5.

„Este logic ca expoziția să fie în centrul orașului Riga”, a declarat un vizitator. Putin „a lucrat și el în serviciul de securitate și merită să fie înfipt un cui în el”, a adăugat acesta, referindu-se la activitatea lui Putin în cadrul KGB, în perioada 1975-1991.

Statuia a fost însă înlăturată din cadrul expoziției, după amenințări cu repercusiuni și un incident în care o parte a exponatului a fost demolată, precizează Baltic Times. Două persoane care lucrau la expoziție au fost agresate de o bandă de cinci indivizi, care au demolat o parte a statuii.

Ambasada Rusiei la Riga și-a exprimat nemulțumirea față de această expoziție și a cerut explicații din partea Ministerului leton de Externe. „Este rău. Este pe conștiința celui care a făcut acest lucru”, a afirmat la rândul său purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Primarul din Riga, Nils Usakovs, a precizat însă că expoziția nu a fost aprobată de Consiliul municipal. Autorul exponatului și-a cerut scuze, precizând că nu a vrut să jignească pe nimeni și că statuia nu îl înfățișează pe Putin, ci pe un om de afaceri italian în vârstă de 45 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase