Canicula face prăpăd în Canada. Aproape 500 de persoane au murit

Canicula face prăpăd în Canada. Aproape 500 de persoane au murit
Canicula face prăpăd în Canada. Aproape 500 de persoane au murit / Foto: SGI CANADA - Twitter
Publicat: 01/07/2021, 13:04
Actualizat: 01/07/2021, 13:05

Aproape 500 de persoane au murit din cauza unui val de căldură care a depăşit recordul de temperatură în vestul Canadei şi în nord-vestul SUA. De asemenea, canicula a dus la declanşarea de incendii de vegetaţie.

În Columbia Britanică, au fost raportate cel puţin 486 de decese subite pe parcursul a cinci zile.

„Aceasta a fost o adevărată criză de sănătate care a subliniat cât de periculos poate fi un val de căldură extremă”, a declarat dr. Jennifer Vines, ofiţer de sănătate din judeţul Multnomah. „Pe măsură ce verile noastre continuă să se încălzească, bănuiesc că ne vom confrunta din nou cu acest gen de evenimente”.

S-ar putea ajunge la un număr record de incendii forestiere

La Washington, preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că schimbările climatice provoacă „o confluenţă periculoasă de căldură extremă şi secetă prelungită”, avertizând că Statele Unite sunt în urmă în pregătirea pentru ceea ce ar putea însemna un număr record de incendii forestiere în acest an, potrivit Reuters.

Într-un oraș s-a depășit cel mai mare record de temperatură din Canada din toate timpurile

Lytton, un oraş din centrul Columbiei Britanice, a depăşit săptămâna aceasta de trei ori cel mai mare record de temperatură din Canada din toate timpurile, cu o temperatură de 49,6 grade Celsius, începând de marţi. Incediile de vegetaţie au pus stăpânire pe oraş, fapt ce a dus la evacuarea mai multor case.

De asemenea, temperaturile din Washington şi Oregon au crescut mult peste 38 grade C, în weekend. Portland a stabilit maxime istorice câteva zile la rând, inclusiv 47 grade C, duminică.

Guvernatorul din Oregon a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”

Guvernatorul din Oregon, Kate Brown, a declarat starea de urgenţă din cauza „ameninţării iminente a incendiilor”, în timp ce Serviciul Naţional de Meteorologie din SUA din Portland a emis o avertizare cu steag roşu pentru anumite părţi ale statului, spunând că viteza vântului ar putea răspândi rapid focul.

Departamentul de Pompieri din Portland a interzis utilizarea artificiilor pentru weekend-ul din 4 iulie, când americanii sărbătoresc Ziua Independenţei.

Cel puţin 69 de persoane au murit brusc luni și marți, după ce un val de căldură a lovit vestul Canadei şi Statele Unite, anunțaseră două secţii de poliţie ale jandarmeriei regale a Canadei din zona Vancouver.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult