Carles Puigdemont nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni. Avocat: La cum stau lucrurile acum, nu cred că va veni înapoi

Carles Puigdemont nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni. Avocat: La cum stau lucrurile acum, nu cred că va veni înapoi
Publicat: 01/11/2017, 14:33

Marți, instanța supremă din Spania a anunțat că Puigdemont și 13 membri ai fostului executiv regional au fost programați pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României) să depună mărturie în cazul privind declararea independenței regiunii catalane. În cazul în care aceștia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reținere pe numele lor.

Într-un interviu acordat pentru VTM, avocatul fostului lider catalan a declarat că Puigdemont nu se va prezenta în fața judecătorilor Curții Supreme din Spania.

„La cum stau lucrurile acum, nu cred că se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni”, a declarat Bekaert.

În urmă cu două zile, fostul lider catalan Carles Puigdemont și alți membri ai fostului Guvern catalan au plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că Puigdemont ar putea să primească azil politic în Belgia. De aici, Puigdemont a anunțat că a decis transferarea „Guvernului legitim” catalan la Bruxelles, pentru a prezenta problema separatistă în centrul Uniunii Europene.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenței, iar Guvernul și Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase