Cât de puternic este, de fapt, „cel mai puternic om al lumii”: Ce se întâmplă dacă Trump dă armatei un ordin privind un atac nuclear

Cât de puternic este, de fapt, cel mai puternic om al lumii: Ce se întâmplă dacă Trump dă armatei un ordin privind un atac nuclear
Publicat: 15/11/2017, 18:23

Generalul în rezervă Robert Kehler a susținut, în fața Senatului, că ofițerii americani pot refuza să lanseze arme nucleare, dacă ordinele venite din partea președintelui nu respectă legislația în vigoare. El a adăugat că principiile legale ale intervențiilor militare se aplică și deciziilor de a folosi arme nucleare.

Senatorul statului Maryland, Ben Cardin, l-a întrebat pe Kehler dacă ordinele președintelui care încalcă aceste principii ar putea fi ignorate de unitatea de comandă strategică a SUA.

„Da”, a răspuns acesta, adăugând că o astfel de situație ar duce la o „conversație foarte dificilă”.

Bruce Blair, fost ofițer responsabil cu lansarea rachetelor nucleare și co-fondator al unei mișcări internaționale pentru eliminarea armelor de distrugere în masă, a susținut că un astfel de ordin nu poate fi oprit întrucât ajunge la comandant și la echipa de lansare în mod simultan. Astfel, comandantul ar putea să încerce să oprească acțiunea, dar ar fi prea târziu.

Amenințarea nord-coreeană a crescut în ultimul timp, iar postările de pe contul personal de Twitter al președintelui Donald Trump, îndreptate împotriva Administrației de la Phenian, au provocat îngrijorări în rândul politicienilor americani.

„Suntem îngrijorați că președintele (…) ar putea să ordone un atac cu arme nucleare care ar fi împotriva intereselor securității Statelor Unite”, a declarat Chris Murphy, senator al statului Connecticut.

Un președinte care decide să lanseze un atac nuclear, chiar dacă e vorba despre un răspuns sau despre o anticipare a unui atac venit din partea unui stat inamic, are obligația de a organiza, în primul rând, o conferință de urgență cu secretarul Apărării, șefii Statului Major și alți consilieri. Comandantul Forțelor Aeriene va informa președintele cu privire la opțiunile de atac, iar acesta va lua o decizie.

Dacă președintele american decide să lanseze totuși atacul, acesta trebuie să se identifice în fața oficialilor de la Pentagon prin intermediul unor coduri unice, înregistrate pe un card care se află în permanență la președinte. Acesta va transmite ordinul către Pentagon și către unitatea de comandă strategică.

CREDIT FOTO: Sgt. Alan Belser, U.S., Marine Corps

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase