Cazul adolescentei britanice care a rămas fără cetățenie după ce s-a alăturat ISIS a ajuns în instanță

Redactor:
Daniel Matei
Cazul adolescentei britanice care a rămas fără cetățenie după ce s-a alăturat ISIS a ajuns în instanță
Cazul adolescentei britanice care a rămas fără cetățenie după ce s-a alăturat ISIS a ajuns în instanță. Sursa foto: Profimedia

Curtea Supremă a Regatului Unit urmează să judece cazul unei tinere de origine britanică ce a plecat în Siria în perioada în care era elevă pentru a se alătura grupării teroriste Stat Islamic.

Autoritățile britanice au decis să îi revoce cetățenia Shamimei Begum, iar cazul va fi judecat de Curtea Supremă după ce Guvernul a făcut apel împotriva unei decizii judecătorești care îi permite tinerei să se întoarcă în Marea Britanie pentru a ataca în instanță hotărârea prin care a rămas fără cetățenie, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Shamima Begum, care s-a născut din părinți din Bangladesh, a părăsit Londra în 2015, când avea 15 ani și a plecat în Siria, prin Turcia. În Siria, ea s-a căsătorit cu un luptător al Statului Islamic.

Ea a fost găsită în 2019 într-o tabără de detenție din Siria, unde trei dintre copiii ei au murit. Autoritățile britanice au decis să îi revoce acesteia cetățenia, spunând că Begum reprezintă o amenințare la adresa securității Marii Britanii.

Tânăra a primit inițial dreptul de a reveni în Regat

Curtea de Apel din Londra a decis pe 16 iulie că lui Begum ar trebui să i se permită să se întoarcă în Marea Britanie pentru a contesta această decizie, o hotărâre pe care Guvernul a calificat-o drept „foarte dezamăgitoare”. La acea dată, instanța a decis că tânăra nu a avut posibilitatea de a fi audiată, iar aceasta nu a putut să își susțină punctul de vedere din tabăra de refugiați din Siria în care se afla.

Avocatul Shamimei Begum, Daniel Furner, a declarat că aceasta nu a avut niciodată posiblitatea de a fi judecată în mod corect, astfel încât să își poată prezenta propria versiune a poveștii.

„Suntem încântați că am reușit să obținem permisiunea apelul nostrul să fie luat în considerare de Curtea Supremă ”, a anunțat vineri Ministerul de Interne.

Instituția nu a anunțat când vor avea loc primele audieri în acest caz.

Inchide