Ce făcea Cherif Kouachi, unul dintre presupușii atacatori de la Charlie Hebdo, în urmă cu 10 ani. „Este scris că este bine să mori ca martir”

Ce făcea Cherif Kouachi, unul dintre presupușii atacatori de la Charlie Hebdo, în urmă cu 10 ani. „Este scris că este bine să mori ca martir
Publicat: 08/01/2015, 13:53
Actualizat: 08/01/2015, 14:13

Un reportaj difuzat în 2005 de France 3 în care apare Cherif Kouachi, cel mai tânăr dintre cei doi frați suspectați de atacul asupra săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo a fost prezentat de Le Figaro.

În imagini descoperim un tânăr banal, locuind în suburbii, căruia îi place muzica rap, gata să se bucure mai degrabă de viață și de fete frumoase decât să meargă la moschee, arată comentariul jurnalistului care însoțește imaginile. În câteva luni tânărul trecea la islamul radical sub autoritatea unui „emir”, Farid Benyettou.

Publicația scrie că tânărul făcea jogging într-un parc parizian pentru a se antrena, iar de la un specialist în arme acesta a învațat cum să mânuiască un Kalachnikov.

Tânărul este prezentat ca un „elev sârguincios” al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuși să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conținutul acestor „învățături”: „Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigașe. Este scris că este bine să mori ca martir”.

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008, relatează AFP.

Născut la 28 noiembrie 1982 la Paris, de naționalitate franceză și supranumit Abu Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din „filiera Buttes-Chaumont”. Sub autoritatea „emirului”, Farid Benyettou, această filieră permitea trimiterea de combatanți în Irak pentru a se alătura aripii irakiene a Al-Qaida care era condusă în perioada respectivă de Abu Mussab al-Zarqawi.

Reținut chiar înainte de a pleca spre Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 și condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.

După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viață pentru că a comis un atentat într-o stație de metrou din Paris (stația Musée d’Orsay) în octombrie 1995 (30 de răniți).

Cherif Kouachi era suspectat că ar fi apropiat de o altă figură a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a ispășit zece ani de închisoare pentru pregătire de atentate. Cherif Kouachi este suspectat de participare la antrenamente cu Djamel Beghal.

După ce a fost inculpat în acest caz, el a beneficiat totuși de neurmărire penală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple