Ce recomandare are Angela Merkel pentru China, în privința disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud. „Rămân mereu surprinsă”

Ce recomandare are Angela Merkel pentru China, în privința disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud. „Rămân mereu surprinsă
Publicat: 30/10/2015, 06:59

În cursul vizitei de două zile efectuate în China, Merkel a declarat că este esențial ca rutele de navigație să rămână deschise în Marea Chinei de Sud, în contextul amplificării tensiunilor regionale prin trimiterea unei nave militare americane.

„Disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud sunt un conflict grav. Rămân mereu surprinsă de ce nu este analizată posibilitatea instanțelor internaționale de arbitraj pentru găsirea unei soluții”, a declarat Merkel la Beijing.

„Cu toate acestea, vrem ca rutele maritime să rămână libere și sigure, dat fiind că sunt importante pentru toată lumea”, a spus Merkel, potrivit site-ului agenției Reuters.

Statele Unite au trimis marți o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparținând Forțelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane are rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan și Vietnam.

Forțele navale chineze au urmărit și au transmis avertismente distrugătorului american intrat în zone disputate din Marea Chinei de Sud, a anunțat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenția că armata chineză va răspunde „provocărilor” Statelor Unite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase