Ce s-a întâmplat cu lidera opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, după ce aceasta ar fi fost răpită. Autoritățile de la Minsk spun că a vrut să fugă în Ucraina, dar Kievul contrazice versiunea bielorușilor

Ce s-a întâmplat cu lidera opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, după ce aceasta ar fi fost răpită. Autoritățile de la Minsk spun că a vrut să fugă în Ucraina, dar Kievul contrazice versiunea bielorușilor
Ce s-a întâmplat cu lidera opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, după ce aceasta ar fi fost răpită. Autoritățile de la Minsk spun că a vrut să fugă în Ucraina, dar Kievul contrazice versiunea bielorușilor. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08/09/2020, 20:37

La o zi după ce presa a scris că ar fi fost răpită de mai mulți bărbați mascați și urcată într-o dubă, se pare că Maria Kolesnikova, una dintre cele trei lidere ale opoziției și singura care a mai rămas în Belarus, ar fi fost implicată în scene dramatice la granița cu Ucraina.

Potrivit autorităților din Belarus, Kolesnikova ar fi fost reținută marți dimineața, după ce ar fi încercat să treacă fraudulos granița cu Ucraina, informează BBC.

Dar Ucraina contrazice versiunea Minskului și susține că oficialii bieloruși au încercat să o forțeze să părăsească țara, iar Kolesnikova s-ar fi văzut nevoită să își rupă pașaportul pentru a nu putea fi obligată să treacă granița.

Incidentul s-ar fi produs la ora locală 05:00 (ora 05:00, ora României, n. red.), la un punct de trecere a frontierei aflat la sud de orașul Gomel.

Potrivit oficialilor bieloruși, Kolesnikova s-ar fi aflat într-o mașină cu doi colegi din opoziție, Anton Rodnenkov și Ivan Kravțov. În apropierea punctului de trecere, mașina ar fi „accelerat brusc”, iar Kolesnikova „a căzut din mașină”. Un oficial bielorus a declarat că aceasta ar fi fost „împinsă din vehicul”, iar mașina a continuat să se apropie de Ucraina.

Aleksandr Lukașenko a declarat pentru jurnaliștii ruși că Maria Kolesnikova ar fi fost reținută pentru „încălcarea regulilor privind trecerea frontierei”.

Ucraina contrazice versiunea bielorușilor

Pe de altă parte, oficiali ucraineni, dar și reprezentanții opoziției din Belarus, contrazic versiunea Belarusului.

Anton Geraschenko, adjunctul ministrului Afacerilor Interne de la Kiev, a declarat că plecarea din țară a celor doi bărbați din mașină a reprezentat de fapt „o expulzare”.

„Maria Kolesnikova nu a putut fi expulzată din Belarus, pentru că această femeie curajoasă a luat atitudine pentru a nu putea fi obligată să treacă granița. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus”, a scris Geraschenko pe Facebook.

Kolesnikova și-ar fi rupt pașaportul pentru a nu putea să intre în Ucraina, potrivit agenției Interfax, care citează „surse bine informate”.

Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, este una dintre cele trei femei din cadrul opoziției care l-au contestat pe actualul președinte, Aleksandr Lukașenko, luna trecută, în cadrul alegerilor prezidențiale din această țară, alături de Svetlana Tikhanovskaya, care a și candidat pentru funcția de președinte și care se află în Lituania în acest moment și de Veronika Țepkalo, care se află în exil în Polonia.

Ea a fost răpită luni de mai mulți bărbați mascați în centrul capitalei Minsk. Potrivit martorilor, mai mulți bărbați îmbrăcați în civil și cu măști pe față ar fi capturat-o pe Kolesnikova și ar fi urcat-o cu forța într-un microbuz.

Dispariția opozantei a avut loc la mai puțin de 24 de ore după ce peste 100.000 de bieloruși au ieșit din nou în stradă, pentru al patrulea weekend la rând, pentru a protesta față de rezultatul alegerilor din 9 august, câștigate de Lukașenko și despre care protestatarii și membrii opoziției susțin că ar fi fost fraudate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului