Ce s-a întâmplat la bordul cursei prăbușite Air Algerie? Câteva posibile răspunsuri

Ce s-a întâmplat la bordul cursei prăbușite Air Algerie? Câteva posibile răspunsuri
Publicat: 25/07/2014, 17:01

– Condițiile meteorologice

Este ipoteza privilegiată pentru moment, iar ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, o prezintă chiar ca fiind „cea mai probabilă”. „Credem că acest avion s-a prăbușit din motive care țin de condițiile meteorologice”, a declarat el la postul de radio RTL.

Această posibilitate este luată în calcul și de Robert Galan, fost pilot al Air France, care a zburat 15 ani în regiune.

„Există un front tropical unde se întâlnesc, în acest sezon, rafale de vânt contrare și puternice, o masă de aer uscat și cald venind din nord și o alta de aer umed din Golful Guineei, condițiile fiind ideale pentru furtuni importante, tot ce trebuie pentru a pune probleme aviației”, a explicat el.

„Este o ipoteză foarte probabilă, datele meteo par să confirme condiții foarte dificile în zonă. Când traversezi această zonă încerci să ocolești norii foarte mari”, a adăugat Galan.

Dacă ia în calcul vântul sau grindina, el exclude însă ipoteza unui fulger. „Când un avion este lovit de un fulger, riscurile sunt infime să fie doborât, au existat câteva exemple în istorie, dar este foarte rar”, a subliniat el.

– Tir de rachetă

Pentru a atinge un avion de linie este necesar un echipament militar important, precum racheta Buk, sistemul mobil sol-aer rusesc, suspectat că a doborât un avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, la 17 iulie.

„Excludem de la început posibilitatea unui tir de la sol, extrem de improbabilă, chiar imposibilă”, a declarat secretarul de stat francez pentru Transporturi, Frederic Cuvillier, pentru postul France 2.

„Nu există nici un sistem de rachete antiaerian care să poată atinge un avion de linie la mare altitudine în regiune”, a dat asigurări Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de Relații Internaționale și Strategice (IRIS) și specialist al industriei de apărare. „La fața locului se găsesc doar Manpads (sisteme portabile cu rază scurtă de acțiune – n.r.), care sunt periculoase doar în faza de decolare și aterizare”, a adăugat el.

– Ipoteza unei bombe

Această idee a fost avansată, mai ales că pe aeroportul din Ouagadougou condițiile de securitate nu sunt considerate optime.

Inițial, Jean Serrat nu a exclus posibilitatea, președinția franceză evocând, în momentul descoperirii epavei, un avion „dezintegrat”. Explozia unei bombe în timpul zborului ar fi fost singura cauză posibilă pentru împrăștierea fragmentelor avionului. „Când trece printr-un nor violent, o aripă se rupe și avionul se face bucăți, este posibil, dar nu prea cred. Rămâne posibilitatea bombei”, a precizat Jean Serrat.

„Când există o bombă la bord, de fiecare dată se află originea exploziei, deci dacă așa a fost, ancheta va stabili ușor”, a apreciat la rândul său Robert Galan.

Totuși, ultimele elemente păreau să excludă această posibilitate, mărturiile de la sol evocând „un puternic miros de kerosen la locul” prăbușirii și „fragmente concentrate”, potrivit lui Cuvillier.

– O problemă tehnică

„Până nu se termină ancheta, este imposibil să știm dacă a existat o problemă tehnică sau nu”, afirmă Galan. În opinia sa, „nici o ipoteză nu se poate detașa dacă nu a început examinarea fragmentelor” avionului.

Această idee nu a fost însă exclusă de secretarul de stat pentru Transporturi, precizând însă că „urmează să se stabilească”.

Examinarea cutiilor negre, dintre care una a fost deja găsită, va permite confirmarea sau infirmarea acestei ipoteze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase