Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale din SUA dacă unul dintre candidați moare înaintea scrutinului? Există posibilitatea unui scenariu asemănător celui de la Deveselu

Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale din SUA dacă unul dintre candidați moare înaintea scrutinului? Există posibilitatea unui scenariu asemănător celui de la Deveselu
Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale din SUA dacă unul dintre candidați moare înaintea scrutinului? Există posibilitatea unui scenariu asemănător celui de la Deveselu. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03/10/2020, 09:36
Actualizat: 03/10/2020, 16:15

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 împreună cu soția sa, Melania.

Liderul de la Casa Albă, care candidează pentru un nou mandat în cadrul alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie, a fost ulterior internat într-un spital militar și primește un tratament experimental, după ce ar fi acuzat stări de oboseală și febră.

Diagnosticul vine cu doar cinci săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, fapt care a ridicat întrebări în legătură cu prevederile legii în cazul în care un candidat moare sau se îmbolnăvește grav înaintea scrutinului, informează Reuters.

Iată principalele întrebări și răspunsuri în legătură cu aceste scenarii:

Pot alegerile de pe 3 noiembrie să fie amânate?

Da, dar este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Constituția americană îi dă dreptul Congresului să decidă data alegerilor. Potrivit legii, alegerile au loc în prima zi de marți după prima zi de luni din noiembrie, la fiecare patru ani.

Camera Reprezentanților, controlată de democrați, ar respinge, cel mai probabil, amânarea alegerilor, chiar dacă Senatul, controlat de republicani, ar aproba o astfel de propunere. Alegerile prezidențiale din Statele Unite nu au fost amânate niciodată.

Ce se întâmplă dacă un candidat moare înaintea alegerilor?

Atât Comitetul Național Democrat, cât și Comitetul Național Republican au reguli prin care pot alege o persoană care să înlocuiască un candidat. Cu toate acestea, cel puțin în acest moment, este mult prea târziu pentru schimbarea candidatului la timp pentru alegerile din 3 noiembrie.

Votul anticipat a început deja în Statele Unite, 2,2 milioane de persoane exprimându-și deja opțiunea. Termenul-limită pentru modificarea buletinelor de vot a trecut deja în multe state, iar buletinele pentru votul prin corespondență, care ar urma să fie folosit pe scară largă ca urmare a pandemiei de COVID-19, au fost deja trimise alegătorilor din peste 20 de state americane.

Astfel, în cazul în care Congresul nu amână alegerile, americanii ar urma să aibă de ales între republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, chiar dacă unul dintre ei moare înainte de 3 noiembrie, o situațe similară, păstrând proporțiile, cu cea petrecută în cadrul alegerilor locale din 27 septembrie din România, când primarul comunei Deveselu a fost reales de către cetățeni, cu toate că acesta murise cu zece zile înaintea scrutinului.

Ce se întâmplă dacă un candidat moare înaintea votului Colegiului Electoral?

Potrivit sistemului Colegiului Electoral, câștigătorul alegerilor este cel care reușește să obțină majoritatea „voturilor electorilor”, voturi alocate celor 50 de state și Districtului Columbia proporțional cu populația acestora.

Electorii din Colegiu se vor reuni pe 14 decembrie pentru a vota noul președinte. Câștigătorul trebuie să primească cel puțin 270 dintre cele 538 de voturi ale membrilor Colegiului Electoral.

Voturile electorilor din fiecare stat merg, de obicei, către candidatul care a câștigat votul popular. Cu toate acestea, unele state le permit electorilor să voteze pe oricare dintre candidați, dar mai bine de jumătate dintre state le cer electorilor care îi reprezintă să îl voteze pe cel care a câștigat votul populației.

Cele mai multe state nu au prevederi legale referitoare la moartea unuia dintre candidați. Potrivit legii din Michigan, electorii sunt obligați să îl voteze pe unul dintre candidații înscriși pe buletinul de vot. Legea din Indiana prevede că electorii ar trebui să voteze un înlocuitor din același partid cu candidatul câștigător în respectivul stat în cazul în care acesta din urmă a decedat.

În eventualitatea morții unui candidat, partidul contracandidatului poate contesta în instanță o eventuală decizie a electorilor de a vota un înlocuitor, a explicat Lara Brown, directorul Școlii de Management Politic de la Universitatea George Washington.

„Cel mai interesant ar fi cum ar gestiona Curtea Supremă o controversă ca aceasta”, spune Brown.

Cu toate acestea, Justin Levitt, profesor de drept la Loyola Law School, susține că, din punctul său de vedere, este puțin probabil ca un partid să facă o astfel de contestație.

Niciun candidat nu a murit înainte de alegeri sau înainte de învestire în Statele Unite.

Trump a anunțat vineri că a fost diagnosticat cu COVID-19

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat vineri pe Twitter că el și soția sa Melania au fost diagnosticați cu COVID-19 și că cei doi vor intra în carantină imediat.

Diagnosticul președintelui vine după luni de zile în care acesta a minimalizat gravitatea pandemiei care a dus la moartea a peste 200.000 de oameni doar în Statele Unite și la doar câteva ore după ce acesta a declarat că „finalul pandemiei este aproape”.

Reuters notează că Trump, în vârstă de 74 de ani, se află în grupa de risc, dat fiind faptul că are peste 65 de ani și este supraponderal. Starea de sănătate a președintelui american a fost bună de la începutul mandatului său și până în prezent, dar acesta este cunoscut pentru faptul că evită să facă mișcare și nu este adeptul unei alimentații sănătoase.

În cazul în care starea de sănătate a lui Donald Trump nu i-ar mai permite acestuia să își îndeplinească obligațiile de președinte, el poate transfera temporar aceste atribuții vicepreședintelui, în acest caz Mike Pence, în baza Amendamentului al 25-lea al Constituției Statelor Unite și, atunci când se consideră apt, poate reveni la atribuțiile sale.

În cazul în care nici Pence nu are posibilitatea de a prelua atribuțiile, atunci acestea cad în sarcina lui Nancy Pelosi, liderul Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”