Ce spune Mario Draghi despre intrarea Greciei în incapacitate de plată

Ce spune Mario Draghi despre intrarea Greciei în incapacitate de plată
Publicat: 15/06/2015, 21:57

„În privința posibilității intrării Greciei în incapacitate de plăți, avem toate instrumentele necesare pentru a gestiona situația cât mai bine, chiar dacă am intra în ape neexplorate. În acest moment nu pot fi făcute previziuni pe termen lung”, a declarat Mario Draghi într-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore.

„Ar fi ideal un acord rapid cu Grecia, dar mingea se află în terennul Guvernului de la Atena. BCE face tot posibilul pentru facilitarea unui acord. Nu este doar în interesul Greciei, ci și al zonei euro să rămânem împreună”, a spus Draghi.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru declanșarea „stării de urgență”, din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plăți, afirma acum câteva ore Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie și Societate Digitală, în timp ce premierul elen Alexis Tsipras a îndemnat liderii europeni să fie „realiști”.

Negocierile Greciei cu reprezentanții Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene și ai Fondului Monetar Internațional au intrat într-un nou impas, astfel că economia Greciei ar urma să intre în incapacitate de plăți de la 1 iulie. „Trebuie să elaborăm un plan de urgență pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgență”, a atras atenția Guenther Oettinger. „Sursele energetice, salariile șefilor poliției, resursele medicale și produsele farmaceutice trebuie asigurate”, a adăugat reprezentantul Germaniei în Comisia Europeană.

Însă premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, ajuns la putere prin promisiunea opririi austerității, le-a cerut liderilor europeni să își schimbe atitudinea. „Vom aștepta cu răbdare până când instituțiile financiare vor deveni realiste”, a declarat Tsipras pentru cotidianul grec Efimerida ton Syntakton. „Nu avem dreptul de a îngropa democrația europeană în locul unde s-a născut”, a adăugat Tsipras. În cazul intării în incapacitate de plăți, Grecia riscă să fie exclusă din zona euro și să organizeze alegeri legislative anticipate.

Funcționari ai Uniunii Europene au avut, vineri, primele discuții oficiale despre cel mai pesimist scenariu în cazul Greciei. Reprezentanți ai țărilor din zona euro, reuniți la Bratislava, au stabilit că există trei scenarii în cazul Greciei, dintre care cel mai bun, cel al ajungerii la un acord rapid cu creditorii, este cel mai improbabil. Al doilea scenariu ar fi prelungirea actualului program de asistență financiară, care expiră la sfârșitul lunii iunie, exact în momentul în care Grecia trebuie să achite către FMI 1,6 miliarde de euro. Funcționarii europeni au abordat pentru prima dată la nivel oficial al treilea scenariu – cel mai pesimist – cel al intrării Greciei în incapacitate de plăți. Reprezentantul Greciei prezent la reuniune a dat asigurări că Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras va face totul pentru ajungerea la un acord cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. Acordul ar debloca ultima tranșă, de 7,2 miliarde de euro, solicitată de Atena în cadrul actualului plan de asistență financiară, în valoare de 240 de miliarde de euro.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...