Cehia prelungeşte starea de urgenţă cu 14 zile, pentru a încerca să stopeze răspândirea Covid-19

Cehia prelungeşte starea de urgenţă cu 14 zile, pentru a încerca să stopeze răspândirea Covid-19
Drapelul Cehiei (FOTO: Pixabay.com)
Publicat: 15/02/2021, 00:59
Actualizat: 15/02/2021, 01:18

Guvernul ceh a ajuns la un acord de prelungire a stării de urgenţă cu 14 zile, în speranţa ca vor reuşi să stopeze răspândirea virusului SARS-CoV-2, anunţă Mediafax, care citează Reuters.

În urmă cu o săptămână, propunerea Guvernului de la Praga de a prelungi starea de urgenţă a fost respinsă de toţi conducătorii regionali ai Cehiei, deşi spitalele se aflau în pragul colapsului din cauza creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19.

Însă, după mai multe discuţii cu liderii celor 14 regiuni, duminică, 14 februarie, guvernul a anunţat prelungirea stării de urgenţă, fără să impună noi restricţii.

Încheierea stării de urgenţă ar fi presupus reducerea restricţiilor şi nu ne permitem aşa ceva încă”, a declarat premierul ceh Andrej Babis, la finalul şedinţei extraordinare.

Începând cu luna octombrie, Cehia a trecut prin diferite forme de lockdown și, din această cauză, opoziţia a criticat dur guvernarea. De asemenea, Partidul Comunist, principalul susţinător al guvernului, s-a opus prelungirii stării de urgenţă.

În Cehia, dacă cele 14 regiuni se pun de acord asupra unei decizii, atunci măsurile se pot implementa şi fără consultarea Parlamentului. Cu toate acestea, unii critici se îndoiesc şi spun că decizia este neconstituţională.

Numărul deceselor provocate de Covid-19 a depășit 18.000 de cazuri, în această lună

Numărul total de decese cauzate de COVID-19 în Cehia a trecut de 18.000, în acestă lună, de la aproximativ 700, cât se înregistrau în octombrie.

De asemenea, conform datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, rata de infectare a Cehiei e a doua cea mai mare din Europa, după Portugalia, unde noua tulpină SARS-CoV-2 face ravagii.

Noi măsuri de acces în Portugalia și Cehia, în contextul pandemiei de Covid-19. Ce trebuie să știe românii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, prin intermediul unor comunicate, că Portugalia și Cehia au impus noi măsuri, în contextul pandemiei de Covid-19 și a răspândirii noii tulpini, pentru persoanele care călătoresc în cele două țări.

Autoritățile portugheze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul său, în contextul pandemiei de COVID-19, care se aplică deja  începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00.

Astfel, toate persoanele care călătoresc în Republica Portugheză, pe cale aeriană, din state membre UE sau asociate Spațiului Schengen care înregistrează o incidență a cazurilor între 150 și 500 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (inclusiv România), trebuie să prezinte un test molecular (tip RT-PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării.

De asemenea, în cazul acestor categorii de persoane, autoritățile portugheze recomandă efectuarea doar a călătoriilor care sunt esențiale.

De asemenea, începând cu aceeași dată, este interzisă circulația rutieră la frontiera terestră, indiferent de tipul vehiculului, cu excepția transportului internațional de marfă, transportului de lucrători transfrontalieri și a circulației vehiculelor de ambulanță, descarcerare și a serviciului de urgență; sunt suspendate circulația feroviară (cu excepția transportului de marfă) și transportul fluvial între Republica Portugheză și Regatul Spaniei; a fost reintrodus controlul la frontierele terestre și fluviale.

Măsurile privind limitarea circulației la frontierele terestre și fluviale cu Spania nu se aplică în următoarele cazuri:

  • intrarea cetățenilor portughezi și a deținătorilor de autorizații de rezidență în Portugalia;
  • deplasarea persoanelor nerezidente în Portugalia pentru scopuri strict esențiale (de exemplu: activități profesionale realizate în cadrul unor activități cu caracter internațional, transporturi de marfă, deplasări în scopuri umanitare, deplasări în scopul transportului de lucrători transfrontalieri și a lucrătorilor sezonieri, cu contract de muncă dovedit corespunzător);
  • ieșirea persoanelor rezidente în alte state.
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor