Cehia vrea plafonarea veniturilor obținute de firmele din energie

Cehia vrea plafonarea veniturilor obținute de firmele din energie
Cehia vrea plafonarea veniturilor obținute de firmele din energie / Sursa FOTO: warmaway.co.uk Energy mix: Wind, Sun and renewable resources
Publicat: 08/11/2022, 11:47

Ministrul ceh al Industriei a propus plafonarea veniturilor firmelor producătoare de energie! Într-un document legislativ publicat de Guvernul de la Praga se arată că veniturile marilor corporații de pe piața energetică ar trebui plafonat la valori cuprinse între 70 şi 230 euro per MWh.

Prin această schemă, Executivul ceh vrea să obţină pentru buget 15 miliarde de coroane (puțin peste 600 de milioane de euro), conform calculelor financiare făcute de autoritățile din domeniu.

Primul efect: acțiunile CEZ, pierdere la bursă!

Imediat după propunerea făcută de ministrul Industriilor, acţiunile celei mai mari companii de electricitate din Cehia, CEZ (prezență și pe piața din România), au scăzut cu 2%.

Plafonarea veniturilor se bazează pe acordul convenit la nivelul UE, prin care se reţin venituri de la producătorii de electricitate care depăşesc 180 euro per MWh, pentru a finanţa schemele naţionale ce prevăd acordarea de compensaţii clienţilor afectaţi de creşterea preţurilor la energie. Potrivit respectivului acord convenit la Bruxelles, statele membre UE pot modifica plafonul în ambele direcţii, în funcţie de tipul centralelor electrice. În total, plafonarea ar urma să aducă venituri, la nivelul întregii UE, de peste 117 miliarde de euro.

Cehia a optat să reţină 90% din veniturile excesive, în loc de procentul de 100% permis de reglementările UE, relatează intellinews.com.

Propunerea reduce plafonul general de 180 euro per MWh, peste care veniturile sunt reţinute de stat, la 70 de euro pentru centralele nucleare, care sunt operate de CEZ. Plafonul pentru sursele de energie regenerabilă va fi la 180 euro per MWh. Pentru centralele mai mici pe bază de lignit, cu o producţie de până la 140 MWh, plafonul va fi de 170 euro, iar pentru cele mai mari de de 230 euro. Pentru centralele electrice pe biomasă, plafoanele sunt de 200 şi 230 de euro, în funcţie de tipul de combustibil.

Plafonarea, valabilă până la finalul lui 2023

Noua legislaţie propune impunerea unei plafonări pe venituri de la 1 decembrie 2022 până la finalul lui 2023, cu o jumătate de an mai mult decât reglementarea UE.

De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului din Cehia a aprobat impunerea unei taxe de 60% pe profiturile excesive ale companiilor energetice şi marilor bănci, sprijinind planurile Guvernului de la Praga de a folosi banii astfel obţinuţi pentru a finanţa măsuri de miliarde de euro destinate atenuării impactului creşterii preţurilor la energie. Executivul se aşteaptă să obţină din această taxă aproximativ 85 miliarde de coroane cehe (peste 3 miliarde de euro) sau aproximativ 1,2% din PIB, în 2023, şi un nivel mai redus în 2024 şi în 2025. Taxa se va aplica asupra profiturilor care depăşesc 120% din nivelul mediu înregistrat în perioada 2018 – 2021 şi se va aplica pe lângă impozitul pe profit de 19%.

Şi alte state membre UE au anunţat taxarea profiturilor excesive ale companiilor din sectorul petrolului şi gazelor naturale, ca parte a măsurilor de urgenţă destinate să ajute consumatorii.

Guvernul de la Praga vrea să taxeze profiturile excesive ale firmelor din energie, cum ar fi compania de stat CEZ, şi ale băncilor, care au înregistrat creşteri ale profiturilor după ce Banca Centrală a Cehiei a majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia. Pe lângă CEZ, vor fi afectate rafinăria ORLEN Unipetrol şi cele mai mari şase bănci ale ţării: CSOB, Ceska Sporitelna, Komercni Banka, UniCredit, Raiffeisenbank şi MONETA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?