Cel puțin 40 de persoane au murit în urma unei explozii dintr-o mină din Turcia. Care a fost cauza cea mai probabilă

Cel puțin 40 de persoane au murit în urma unei explozii dintr-o mină din Turcia. Care a fost cauza cea mai probabilă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/10/2022, 08:43
Actualizat: 15/10/2022, 15:37

Cel puțin 40 de persoane au murit, iar alte câteva zeci sunt încă blocate în subteran în urma exploziei produse vineri după-amiază într-o mină din nordul Turciei.

Funeraliile minerilor decedați în explozia de vineri, din mina din nordul Turciei, au început să fie organizate, oficialii actualizând bilanțul deceselor la 40, potrivit AP.

Inițial se estima că numărul deceselor era de 25 de persoane, iar salvatorii continuă să caute minerii care au rămas blocați înla o adâncime de până la 350 de metri într-o mină din Amasra, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a scris pe Twitter că alte 11 persoane scoase în viață au ajuns la spital unde primesc tratamentele necesare.

110 mineri erau în subteran

De asemenea, Ministrul de interne Süleyman Soylu declarase anterior că 28 de persoane care fie au reușit să iasă singure din mină, fie au fost salvate de salvatori, au suferit diverse răni.

„Ne confruntăm cu o situație cu adevărat regretabilă”, a declarat Süleyman Soylu, ajuns la locul tragediei.

În momentul producerii accidentului, 110 de mineri erau în tură.

Până la publicarea știrii, oficialii nu transmiseseră primele concluzii privind cauza producerii incidentului din subteran.

Potrivit BBC, aproximativ jumătate – 49 de mineri lucrau în zona de risc, la o adâncime cuprinsă între 300 și 350 de metri, așa cum a detaliat ministrul de Interne. „Sunt cei pe care nu am putut să îi evacuăm din acea zonă”, a spus Süleyman Soylu.

Procurorii au demarat o investigație pentru a stabili cauza exactă.

Ministrul turc al Energiei a declarat că primele indici ar arăta că explozia a fost cauzată de gazul de mină, respectiv metanul care formează un amestec exploziv în minele de cărbune.

În interiorul minei au fost descoperire prăbușiri parțiale, dar nu erau incendii suplimentare, iar sistemul de ventilare funcționa adecvat.

Și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este așteptat să viziteze locul tragediei sâmbătă.

Mina aparține companiei de stat turce de exploatare a cărbunelui.

Cea mai mare tragedie dintr-o mină de cărbune din Turcia s-a produs în 2014, când 301 persoane au murit după o explozie din orașul vestic Soma.

Știre în curs de actualizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase